Business Week lista

Portal Business Week je sastavio listu od 48 država sa najboljom hranom u Evropi, a na toj listi se nalazi i Kosovo.

Na posljednjem, odnosno 48. mjestu se nalazi Vatikan koji ima samo jedan restoran, dok se na 41. mjestu nalazi Kosovo. 
U sekciji hrane i pića BeinKosovo.com, pod tradicionalnim jelima nema ničega. Ista je situacija i za pića. S druge strane, oni ističu da ljudi na Kosovu sada jedu francuski tost. No, čini se da su burek, flija, i druge vrste pita od spanača, kao i Šarski sir relativno poznati, pa ćemo pretpostaviti da je web administrator BeinKosovo samo bio lijen kod ažuriranja stranica, piše Business Week u obrazloženju za Kosovo i 41. mjesto.
32. mjesto zauzima Slovenija koja posjeduje tri vinske regije i domaći pršut (Kraški pršut). "Ako idete na Bledsko jezero, svi će 'poludjeti' ako ne budete probali Bled krem kolač u hotelu Park", naveli su.
Na 30. mjestu se nalazi Srbija, dok se na 46. mjestu nalazi Crna Gora. Naveli su kako je u toj zemlji poznata njihova Njeguška pršuta koju su ocijenili veoma ukusnom, ali i kako se tamo jede "ne tako ukusna" riblja supa.
Na ovoj listi se nalazi i Bosna i Hercegovina i to na 21. mjestu. "Osim što ima najzabavnije ime u Evropi, BiH ima najhrabriju šoljicu kafe na kontinentu i društvenu kulturu rasprostranjenu oko nje", naveli su. "Bosanska kafa u šoljici je slična turskoj kafi, samljevena je sitnije od espresa, gusta je i bogata okusom. Susret prijatelja uz kafu traje satima. Zbog tako jedinstvenog načina druženja, BiH će dobiti poene. No, na bodovima gube na pečenoj janjetini, janjećim i goveđim kobasicama, sirnici i baklavi, koja je veoma ukusna ali i jako slična turskoj kuhinji", piše na portalu Business Week.
Na sedmom mjestu se nalazi Hrvatska, dok prvo zauzima Italija. Za italijansku kuhinju su naveli kako je stoljećima zaštićena zbog baka koje su odbijale tuđe recepte osim svojih "jer je samo njihov nedjeljni umak najbolji".