Vitaminske bombe

Kada spomenemo vitamin C, većina ljudi pomisli na kiselost. Međutim, plodovi bogati ovim vitaminom ne moraju biti kiseli.

Vitamin C je jako važan za naš organizam. Potrebno ga je svakodnevno unositi u organizam u što većim količinama.

Ne zavaravajte se da samo naranče obiluju vitaminom C. U nastavku pogledajte koje namirnice su još bogate ovim vitaminom, iznenadit ćete se.

1. Crvena i žuta paprika
Rekorderke u količini C vitamina svakako su paprike. Stotinu grama crvenih i žutih paprika sadržava 190 miligrama C vitamina, što je gotovo dvostruko više od količine tog vitamina u zelenoj paprici, a četiri puta više od naranče.

2. Brokula
Osim obilja hranjivih tvari, brokula obiluje i vitaminom C zahvaljujući čemu omogućuje zaštitu LDL kolesterola od oksidativnog oštećenja. U 100 grama brokule “skriva se” oko 90 miligrama vitamina C.

3. Kelj
Nutritivna vrijednost 67 g kelja ubraja čak 80,4 mg vitamina C. Ova je namirnica pravi izvor zdravlja, a uz vitamin C, kelj je bogat i vitaminima A i K te fitonutrijentima i vlaknima. U narodnoj medicini, svježi listovi kelja stavljali su se na bolne zglobove i čireve, a sok su pile osobe sa želučanim problemima.

4. Kivi
Sto grama ovog voća sadrži 92,7mg vitamina C. Osim toga, bogat je vitaminom K, E, kalijem, bakrom. Znanstvenici su dokazali da kivi štiti naš DNK od oksidativnog stresa.

5. Karfiol
Još jedna “nekisela” namirnica koja je sjajan izvor C vitamina je karfiol. Možete ga jesti sirovog ili kao prilog kakvog jelu, a on će vam od sebe pokloniti samo najbolje, u što ulazi i otprilike 70 miligrama vitamina C na stotinu grama karfiola.