Vitki i mladi

Tražeći inspiraciju za prehranu koja daje energiju, pomaže u gubljenju težine i održava vas mladima, proučili smo neke svjetske kuhinje. Pa, ako se hranite po pravilima ovih pet, višak kilograma neće vas mučiti… Koliko će vam se svidjeti ono što ćete morati jesti, to ovisi samo o vama. Sretno!

Japan

Broj gojaznih: 1,5%
Očekivani životni vijek: 83 godine
Japanska kuhinja hvaljena je ponajviše zbog zdravog povrća koje obilato koristi. Kupus, brokula, bok choy (slično špinatu) - među najvažnijim su sastojcima. Osim toga, glavni izvori proteina su riba i soja, koji se u Japanu često konzumiraju, a zdravi su osobito za srce. Ugljikohidrate Japanci obično u organizam unose kroz rezance, a imaju i savjet kako znati kad treba stati s jelom. Naime, Japanci predlažu da svoj pribor odložite ako ste - 80% siti.

Singapur

Broj gojaznih: 1,8%
Očekivani životni vijek: 83 godine
Iako jela od bijele riže i nisu previše hvaljena u svijetu nutricionista, stanovnici Singapura imaju neke od najzdravijih dijeta na svijetu. Razlog tomu je i što se uz rižu obavezno pojede barem jedna zdjelica povrća. Ostala jela su rijetka u meniju, a slastice se često zamjenjuju s tropskim voćem, što je svakako zdraviji desert.

Kina

Broj gojaznih: 1,3%
Očekivani životni vijek: 73 godine
Mnoge europske zemlje koje nude kinesku kuhinju, zapravo ne nude ništa ni približno njoj. Prehrana u Kini je zdrava ponajprije zbog brojnog povrća, pa tako u prosjeku 2/3 svakog jela koje naručite sadrži povrće, voće, žitarice ili grah. Istina je da mnogi recepti zahtijevaju prženje, ali ono se radi kratko i na jakoj vatri. Također, Kinezi poprilično vole i kuhano meso.

Švedska

Broj gojaznih: 11%
Očekivani životni vijek: 81 godina
I dobra stara Europa našla je mjesto na ovoj listi, u Skandinaviji, točnije Švedskoj. Unatoč nedostatku svježeg voća i povrća tijekom godine, Šveđani se hrane zdravo za što je najzaslužnija kuhinja bogata integralnim kruhom, bobičastim voćem i ribom. Eto, pokušajte s njihovom kuhinjom, a ako možete uhvatite se i zimskih sportova, s obzirom da je i sport itekako važan za zdravlje ove nacije.

Francuska

Broj pretilih: 6,6%
Očekivani životni vijek: 81 godina
Jedna od najpoznatijih svjetskih kuhinja sadrži paradoks. Iako Francuzi konzumiraju hranu bogatu masnoćama i šećerom, dugo žive i ostaju zdravi. Tajna je u malim količinama i u tome da ne jedete između obroka. Povrće također zauzima važno mjesto, tako da sve u svemu, nije ni čudo što su stanovnici zemlje Asterixa i Obelixa toliko zdravi i dugovječni.