Pun kalcija, jogurt je namirnica superheroj u prehrani. Svako zna da uparivanje jogurta niskih masnoća sa svježim voćem i cjelovitim žitaricama čini pametan jutarnji obrok. Međutim, nemojte izostaviti jogurt kao umak za tjesteninu, salatu, marinade.

Jogurt sadrži zdrave, aktivne bakterije koje su dobre za tijelo. To su probiotici koji su zdravi kada se upotrebljavaju u ograničenim količinama, a pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz našeg tijela.
Porcija jogurta sadrži značajan izvor kalija, fosfora, joda, cinka i vitamina B5, kao i vitamina B12 koji čuva crvene krvne stanice i pomaže u očuvanju živčanog sustava. Odlična je stvar da pomaže u prevenciji osteoporoze, uz adekvatnu pravilnu prehranu. Također, zbog prekomjerene konzumacije soli ljudi se bore sa visokim krvnim tlakom, bolestima srca i bubrega. U tome pomaže kalij iz jogurta koji izbacuje višak soli iz organizma. Važno je ne zaboraviti da jogurt dolazi iz mlijeka, što znači da ljubitelji ove namirnice dobivaju i veliku količinu proteina, plus sve ostale vitamine i tvari koji se nalaze u mliječnim proizvodima.
Ono što će posebno biti veliki plus za žene je to da jogurt pomaže u mršavljenju zbog svoje visoke nutricionističke vrijednosti, malo kalorija i visoke doze kalcija. Odlična stvar je to što može pomoći u probavi te uspostaviti ravnotežu u organizmu ukoliko je ona narušena.
Jogurt možete koristiti kao umak za salate, a posebno je fin u hladnoj salati sa svježim krastavcima. Također, koristite ga i kao osnovu za hladne juhe ili umake od kopra, hrena, razne dressinge i ostale svježe salate. Može se upotrebljavati kao zamjena za majonezu ili kiselo vrhnje, ali i kao umak kod posluživanja mesa, povrća i slično. Osim toga, s jogurtom možete kombinirati suho i svježe voće – maline, borovnica, breskve, banane i slično.