Veoma zdrava namirnica

Kupus može popraviti krvnu sliku, umiriti upalu crijeva, ublažiti mamurluk i razne upalne procese.

Evo na koje sve načine možete koristiti kupus kao prirodni lijek.
Proliv i čir na želucu
Ukoliko uzimate jednu ili dvije čaše svježeg soka od sirovog kupusa svakog dana između obroka, možete se riješiti proliva ili upale creva. Tri čaše soka od svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čir na želucu.
Malokrvnost
Zbog velike količine mineralnih soli, vitamina i hlorofila, preporučuje se malokrvnim osobama da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari, te da svakog dana popiju dvije čaše iscijeđenog soka.
Zanoktice i gnojne upale žlijezda
Zanoktice i gnojne upale žlijezda takođe se "rešavaju" listovima kupusa koji suzbijaju upale i izvlače gnoj. Na gnojno mjesto stave se tri kupusova lista tako da pokriju veliku površinu i ostave nekoliko sati, pa i cijelu noć. Postupak se može ponavljati sve dok oboljelo mjesto ne ozdravi.
Mamurluk
Mamurluk se može dosta brzo ublažiti ispijanjem 2 do 4 decilitra kiselog kupusovog rasola natašte.
Rane
Ljekovita svojstva kupusa su vrlo poznata i kada je riječ o ranama. Zeleni listovi operu se u vodi i obrišu, nožem se izrežu kočanji, a listovi izravnaju valjkom ili bocom, te se izrežu u potrebnoj veličini. Prije nego što se stave na ranu ili bolno mjesto, lagano se ugreju na peći ili peglom. Rana se obloži listovima kupusa tako da oni prelaze njen rub. U početku se listovi mijenjaju svaka dva, a zatim svaka četiri sata, piše Stvar ukusa.