Dvije su vrste kestena – pitomi kesten (Castanea sativa) i divlji kesten (Aesculus hippocastanum).

Pitomi kesten je taj koji je jestiv i koji uveseljava naše nepce, dok se divlji kesten koristi više u medicinske svrhe.
Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet, teško su probavljivi ali zato daju puno energije, jer sadrže mnogo ugljikohidrata, bjelančevina, šećera, masti i celuloze, pa su ih nekada stari narodi znali koristiti za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena koristili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva, a divlji kesten kao hrana za stoku, ponajviše za konje, pa otuda i njegov drugi naziv– konjski kesten! Poznato je da je rimski car Cezar dao spaliti šume kestena na područjima koje je osvajao da bi uništio izvor hrane domaćem stanovništvu!
Izuzetno je hranjiv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezij, kalcij, kalij, fosfor, željezo, skoro sve skupine vitamina B. Plodovi se koriste u prehrani na razne načine – kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.
Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95% tanina, razne esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne žile. S majčinom dušicom u kombinaciji liječi probleme s dišni sustavom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd.
Med od kestena je također izuzetno hranjiv i ljekovit. Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji krvi itd.
Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi dijelovi drveta koji su ljekoviti, te se koriste najčešće u liječenju problema s venama i reumom. Divlji kesten ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje stjenki kapilara i vena, te djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otjecanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.
Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima; cvjetovi se također koriste u izradi tinktura za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija; a od pupova se rade poznate Bachove cvjetne kapi koje pomažu kod učenja, koncentracije i sl.