Pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čovjeka. Čovjekovo zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspoloženje direktno su uslovljeni načinom ishrane koju svakodnevno primjenjujemo. Zdrava hrana je ona hrana koja u sebi ne sadrži previše bjelančevina i masti (posebno životinskog porijekla, kakve se nalaze u mesu, jajima, siru,...), a koja je bogata ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima a to je biljna hrana, voće, integralne žitarice, sjemenke.

Neprerađena hrana, čista voda i nezagađeni vazduh osnova su za zdrav život. Osnovni parametar za dobro zdravlje čovjeka je: Jedi zdravo, pij puno vode i dobro se naspavaj.
Međutim, zbog razvoja industrije zagadili smo sav biljni i životinjski svijet, vazduh i vodu, a sve to ulazi u lanac ishrane, pa smo tako zagadili i čovjeka. Tehnološki napredak i industrijska proizvodnja i farmakologija učinili su zapostavljenim i zaboravljenim samonikle jestive - hranljive i ljekovite biljke tako da se tek zadnjih decenija sve veća pozornost posvećuje prirodno - ekološki čistoj - zdravoj ishrani svugda u svijetu pa je red da se i mi na Kosovu tome kako teorijski a posebno i praktično pozabavimo jer je nacija sve više bolesna dobrim dijelom što koristi sve više iz vještačke produkcije a ne iz prirode.
Hrana kao lijek
Još je Hipokrat prije više od dvije hiljade godina rekao - "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek i neka tvoj lijek bude tvoja hrana." Upravo ovu činjenicu možemo smatrati početkom definicije funkcionalne hrane: Funkcionalna hrana je ona hrana čijom se dužom konzumacijom može uticati preventivno ili terapeutski na različite aspekte zdravlja ljudi. Najvažnija namjena funkcionalne hrane nije da smanji glad niti da osigura ljudskom organizmu neophodne hranljive materije, već da spriječava bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka. Termin funkcionalna hrana javlja se prvi put osamdesetih godina prošlog vijeka u Japanu i definiše se kao alternativa medikamentima, a na evropskom je tržištu prisutna od sredine 90-ih. Dakle, proizvodi koji su na “prijelazu” između lijeka i zdrave hrane nazivaju se funkcionalnom hranom ili hranom sa dodatcima iz prirode. Navedeni dodatci ishrani iz prirode su DIJETETSKI SUPLEMENTI - proizvodi koji mogu da pomognu, pojačaju ili asistiraju prirodnoj funkciji u organizmu i spadaju u kategoriju hrane, dakle nisu lijekovi.
Riječ dijetetski potiče od riječi DIJETETIKA - nauka o ishrani. Ti dodatci poboljšavaju kvalitet jela, a mogu uticati i na zdravlje - funkcionisanje metabolizma.
Dijetetski suplementi ili dopune u ishrani spadaju u kategoriju hrane, i ne mogu se nazvati lijekom,  ali se za njih može tvrditi da imaju blagotvorne efekte na zdravlje korisnika i da su zato poželjni u ishrani.
Dijetetski suplementi su ponekad veoma slični lijekovima, ne samo po spoljašnjem izgledu, već i po sastavu jer često u sebi sadrže iste supstance (npr. vitamine, glukozamin sulfat, hondroitin sulfat, itd..) Razlika je obično (ali ne uvijek) u primjenjenim dozama i načinu upotrebe ili namjeni.
Propisi Evropske unije o dijetetskim suplementima
U „Direktivi za ishranu Evropske unije 2002/46/EC“ iz 2002. kao dijetetski suplementi se označavaju; namirnice čija je namena da dopune normalnu ishranu i koje su koncentrisani izvori hranljivih materija i drugih supstanci neophodnih u ishrani ili fiziološkim procesima, bilo samostalno ili u kombinaciji, a na tržištu se prodaju u dozi ili obliku kao što su kapsule, pastile, tablete, pilule i drugi slični oblici, kesice praška, ampule , tečnosti, i dizajnirani su tako da se mogu konzumirati u odmjereno malim količinama. Prema tome, suplementi se definišu kao namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu.
Divlji luk-ovi (Allium ursinum i Allium victorialis)) spada u lijekovitu biljnu vrstu i on(i) je(su) primjer funkcionalne hrane (Dijetetski supliment) koji se dodaje u salatu, u jelo...
Znanje koje sam stekao kako lično a takođe i kao volonter Ekološkog udruženja “Eko-live” stvoreno je sa različitih strana, literatura, linkova kao i lično praktično višegodišnje iskustvo rezultirali su finalizacijom gotovih manufakturnih kapi iz divljeg luka čiji je kvalitet i zdrastvena ispravnost potvrđena rezultatom analize nacionalnog instituta zdravlja Republiku Kosovo.
Bliže informacije i karakteristike mog ličnog tehnološkog rješenja i kvaliteta i ostale podatke o istom dat ću u sljedećem tekstu za potrebe čitalaca i zainteresovanih potencijalnih korisnika-građana.
Ekološka organizacija 
“Eko-live”-Prizren
Veselj Meta, dipl.ecc.
suplementi.org.rs