Da, meso je ukusno i neki obrok ne smatraju poštenim obrokom ako u njemu nema bar malo mesa. Ali, ma koliko vam to bilo teško, itekako će vam se isplatiti ako ograničite unos crvenog mesa.

Ova bi vijest na ljubitelje mesa mogla uticati tako da konačno promijene popis namirnica. Najnovije istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da je konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina povezano s povećanim rizikom smrtnosti.
Švedski su naučnici proučavali navike prehrane 74.645 muškaraca i žena da bi ustanovili kakva je povezanost, i ima li je uopće, između konzumiranja crvenog mesa i smanjenog životnog vijeka.
Za početak istraživanja, sudionici su odgovorili na pitanja o prehrambenim navikama, konzumaciji alkohola, pušenju, vježbanju i drugim pokazateljima životnog stila i načina življenja. Među pitanjima u upitniku je bilo i onih o različitim vrstama crvenog mesa te koliko često su takvu hranu konzumirali u posljednjih godinu dana.
Među mesnim prerađevinama u upitniku su se našle kobasice, hrenovke, salame i naresci, a među neobrađenim crvenim mesom svježa i mljevena svinjetina, govedina i teletina.
Naučnici su podatke prikupljali posljednjih 15 godina, a u tih 15 godina zabilježeno je 16.683 smrtnih slučajeva, što je 20 posto sudionika istraživanja.
U usporedbi s onima koji nikad nisu jeli crveno meso, oni koji su jeli oko 300 grama crvenog mesa i mesnih prerađevina dnevno, životni vijek im je bio smanjen do dvije godine. Kad je riječ o konzumiranju samo mesnih prerađevina, pokazalo se da je 100 grama dnevno povezano s kraćim životnim vijekom za oko devet mjeseci. U osnovi, konzumiranje mesnih prerađevina trebalo bi puno više ograničiti.
'Razlika je između mesnih prerađevina i mesa, što rezultira i različitim učincima na smrtnost. Crveno meso je bogat izvor cinka i prehrambenih proteina, što bi moglo biti povezano s pozitivnim efektom konzumiranja crvenog mesa. S druge strane, za preradu mesa koriste se različiti potencijalno štetni sastojci koji mogu neutralizirati pozitivne učinke hranjivih tvari u mesu', istaknuli su autori studije, koji navode i da su nedostaci neobrađenog crvenog mesa nejasni te da je potrebno više istraživanja.