Mnogi smatraju krompire nezdravom, debljajućom namirnicom koju bi trebalo konzumirati u što manjoj količini. Evo zašto to nije istina!

Činjenica je da krompire često jedemo uz majonezu, kiselo vrhnje ili pržene u ulju i tad nisu u preporučenom izdanju. No kad ih konzumirate kuhane ili pečene s korom, do izražaja mogu doći sve njihove dobre strane, koje su sljedeće:
Krcati su kalijem
Jedan veliki krompir s korom sadrži 1.600 grama miligrama kalija, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze kalija i gotovo četiri puta veća količina od one koju sadrži jedna banana, koja je poznata po tome što je 'bogata' kalijem.
Ne samo da kalij igra ključnu ulogu u hidrataciji i pri vježbanju, nego i snižava krvni pritisak.
Bogati su vlaknima
Barem ako pojedete koru, koja se normalno može konzumirati nakon kuhanja ili pečenja. Veliki krompir sadrži sedam grama dijetalnih vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne doze, no zapamtite da bez kore sadrži tek jedan gram.
Prehrana bogata vlaknima pomoći će vam da se dulje osjećate siti (što znači da ćete manje grickati između obroka), ali će i smanjiti rizik od srčanog udara, sniziti holesterol i pomoći u sprječavanju dijabetesa.
Sadrže dosta C vitamina
Možda nikad to ne biste rekli, ali kora jednog krompira sadrži 29 miligrama C vitamina, što je gotovo polovica poželjne dnevne doze, te više od trećine količine koju sadrži narandža.
Iako se zbog unosa vitamina C nećete 'preko noći' riješiti prehlade, on je značajan antioksidans i pomaže pri zacijeljivanju rana.
Krompiri su značajan izvor mangana
Možda niste baš upoznati s manganom, no to ne znači da vam on nije potreban. Mangan je ključan element u obradi bjelančevina, ugljikohidrata i holesterola, te je uključen u jačanje kostiju.
Jedan veliki krompir s korom sadrži 33% preporučene dnevne doze mangana.
Bogati su vitaminom B6
Ovaj vitamin obavlja mnogo 'pozadinskog rada', te naporno radi u očuvanju srčano-žilnih i probavnih funkcija, jačanju imuniteta, te mišićnog i nervnog sistema.
Također proizvodi bitne hormone u mozgu, a jedan veliki krompir s korom dnevno pružit će vam čak 46% preporučene dnevne količine B6 vitamina.