Brza hrana već je odavno povezana s pretilošću i negativnim uticajem na zdravlje, a sada je dobila još jednu crnu točku – može uticati na kvalitetu njuha.

Iako je eksperiment vršen na miševima, nije za odbaciti činjenicu da su zbog uživanja u brzoj hrani gubili osjet njuha. Studija je pokazala kako su miševima zbog takve prehrane ostale oštećene stanice u mozgu koje su zadužene za kontrolu njuha, i to za 50 posto.
Kako je objavljeno u američkom naučnom časopisu o neuroznanosti Journal of neuroscienceu, ovo je još jedan dokaz za to da način prehrane ne utiče samo na težinu, već može imati mnogobrojne negativne posljedice na svaki organ i zdravlje čovjeka.
Naučnik Nicolas Thiebaud sa univerziteta na Floridi ističe kako je ovo prva čvrsta činjenica koja dokazuje koliko je brza hrana opasna i za njuh.
U šestomjesečnom pokusu miševi podijeljeni u skupine jeli su zdravu i brzu hranu, a paralelno su naučnici proučavali kako reagiraju na mirise. Nakon nekog vremena, miševi hranjeni brzom hranom teže su reagirali na nove mirise koji su im dani.
Kako je objasnila voditeljica studije Debra Ann Fadool, miševe su vratili na normalnu prehranu kako bi smršavjeli i oporavili se, ali oštećenje njuha bilo je trajno. U planu je i iduća studija koja će pokušati odgovoriti na pitanje može li redovno vježbanje usporiti gubitak njuha kada je brza hrana glavni izvor prehrane.