Čovjek je jedno od malobrojnih bića na planeti koji je sposoban ignorirati vlastiti instinkt za preživljavanjem. Upravo zbog toga nerijetko svoj organizam izlaže ekstremnim uvjetima u potrazi za novim iskustvima. Međutim, otkrivamo vam koje štetne namirnice nesvjesno držite u svojoj kuhinji.

Koštice voća
Trešnje, jabuke, breskve i marelice sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline. Ova kiselina je bezbojna, iznimno otrovna tekućina. Stoga ne jedite koštice niti mekani dio koji se nalazi u velikim košticama breskvi, nektarina ili marelica.
Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje bubrežne kamence. Konzumiranje pet kilograma lišća rabarbare, bilo bi smrtonosno. No, dovoljna je i puno manja količina da vam ozbiljno ugrozi zdravlje.
Muškatni oraščić
On je halucinogen. Samo 15 grama muškatnog oraščića može izazvati grčenja mišića, a pojedete li cijeli došlo bi do psihotičkog napadaja. Izazvao bi napadaje poput onih u kojima mislite kako je došao smak svijeta i sudnji dan.
Krompir
Otrovi glikoalkaloidi se mogu naći u lišću, stabljikama i klicama krumpira, osobito ako je dugo bio izložen svjetlosti. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u trbuhu, proljev, glavobolju, pa čak i komu te smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu tjelesne težine može biti kobno. Ne upotrebljavajte krompir sa zelenkastim mrljama.
Bademi
Dvije su vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do 10 sirovih gorkih badema mogu prouzročiti zdravstvene tegobe kod odraslih, a kod djece, čak i smrtni ishod.
Matična mliječ
Zbog toga što ne prolazi proces pasterizacije u kojem se uništavaju toksini, mliječ često sadrži andromedotoksine. Oni mogu izazvati vrtoglavicu, slabost, pretjerano znojenja, mučninu i povraćanje. Sve te simptome može izazivati jedna žlica andromedotoksina.
Paradajz
Stabljike i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji izazivaju želučane probleme. Nezrela i zelena rajčica ima isti učinak.
Ipak, utješno je to što bi trebalo pojesti velike količine stabljika i lišća da bi posljedice bile smrtonosne.
Tuna
Opasnost koja prijeti iz tune je živa. Nakon što je unesete u organizam, živa će doći u bubrege ili do mozga. Potrebno je pripaziti na količine koje se unose u organizam, a trudnicama i djeci se uopće ne preporučuje njezino konzumiranje.