“Ne jedi to, biće ti zlo!” Koliko ste puta kao djeca čuli ovu rečenicu baš u trenutku kad ste ustima prinijeli kašiku smjese za kolač? Malo ko ne voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li ta navika naškoditi?

Može, kažu stručnjaci. Kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja. Kao na primjer mus od čokolade, razni preljevi i sl.
Smjesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proljev, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način za izbjeći salmonelu jeste termička obrada jaja, pa su preporuke da se svako jaje prije konzumiranja obradi.
Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a napuknuta treba odmah baciti. Kuhati ih treba dok i žumance i bjelance nisu gotovi, a recepti koji sadrže jaja trebali bi biti kuhani na temperaturi od 71°C.
Ostatke hrane odmah bi trebalo vratiti u frižider i trebalo bi da se izbjegavaju sirova ili meko kuhana jaja, što posebno vrijedi za djecu i osobe starije dobi. Preljevi poput onoga za Cezar salatu trebali bi da budu pravljeni od pasterizovanih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.
Salmonelom se može zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porijekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda.
Kako ćete znati jeste li se zarazili?
Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sata, počinje naglo. Simptomi su groznica, temperatura (do 40 stepeni), glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proljev. Bolest može potrajati do sedmicu dana, a većinom ne zahtijeva liječenje antibioticima.