Uprkos mišljenju da bananu treba izbjegavati ukoliko želite da izgubite kilograme, ona je jedno od najpoželjnijih sastojaka dijetalnih napitaka i to upravo zahvaljujući kalijumu koji rješava višak vode u tijelu i vlaknima koji ubrzavaju metabolizam, čineći u saradnji s drugim ‘ubicama’ masti poput lana i spanaća pravu invaziju na nepoželjne masne naslagice.

Banana obiluje kalijumom koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa.
Osim toga prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije za naše tijelo, pa konzumirajući bananu zavaravamo glad.
Bananu koristimo u dijetalnim napicima kao bazu kojoj dodajemo prirodne topilice masti poput lanenih sjemenki, bobičastog voća i spanaća koji između ostalog daju našem tijelu vitamine i minerale.
1. Banana napitak s lanenim sjemenkama
Sastojci:
- 1 narandža
- 1 banana
- 2 čajne kašičice sirutke
- 2 čajne kašičice lanenih semenki
2. Banana s bobičastim voćem
Sastojci:
- 1 banana
- 1 šolja bobičastog voća (borovnica, malina, brusnica)
- 1 čajna kašičica meda
- 1 čajna kašičica izrendanog đumbira
- pola šolje mlake vode
3. Banana napitak sa špinatom
Sastojci:
- 1 banana
- 200 g opranog svežeg spanaća
- pola šolje “lajt” (light) jogurta
- trećina šolje zobenih pahuljica
- 1 čajna kašičica meda
Priprema ovih napitaka jednaka je za sve vrste, samo je potrebno sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Ove dijetalne, ali prije svega zdrave napitke možete konzumirati kao međuobrok ili večeru, iako najbolji učinak na telo imaju ujutro za doručak jer tada organizam najbolje apsorbira i prepoznaje sastojke koji će u ovom slučaju napraviti pravu invaziju na vaše masne naslage nataložene oko struka.