I nema problema

Jedete li grožđe, mogli biste se zaštititi od oštećenja organa povezanih s napredovanjem metaboličkog sindroma. Naime, novo istraživanje pokazuje da grožđe smanjuje upale i taloženje masnoća, te jača antioksidativnu zaštitu.

Prirodni sastojci u grožđu, poznati kao polifenoli, učinkoviti su u zaštiti od metaboličkog sindroma.
Voditelj istraživanja dr. E. Mitchell Seymour, s University of Michigan Health System, istraživao je učinak velike količine masnog tkiva i američki način prehrane na srce, jetru, bubrege i masno tkivo u miševa sklonih debljanju s obzirom na unos ili izostanak unosa grožđa. Grožđe, a uzimali su i bijelo i crno, jeli su u obliku smrznutog praha koji se dodavao hrani tokom 90 dana.
Zanimljivo, tromjesečna prehrana koja je uključivala grožđe dovela je do značajnog pada markera upale u cijelom tijelu, no posebno u jetri i abdominalnom masnom tkivu. Konzumacija grožđa dovela je i do gubitka težine u jetri, bubrezima i abdominalnom masnom tkivu u usporedbi s onima koji nisu unosili grožđe. Uz to, unos grožđa je povećao markere antioksidativne odbrane, posebno u jetri i bubrezima.
Metabolički sindrom je skup simptoma koji uključuju povišen krvni tlak, povišenu razinu šećera u krvi, suvišak masnog tkiva oko struka i nisku razinu HDL-a (dobrog holesterola), kao i povišenu razinu triglicerida u krvi. Sve to znatno povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Unos voća i povrća smatra se dobrim načinom prevencije i smanjivanja rizika. A grožđe se pokazalo posebno korisnim u nizu studija.
'Naša studija pokazuje da grožđem obogaćena prehrana može igrati kritičnu ulogu u zaštiti od metaboličkog sindroma te propadanju organa', rekao je dr. Seymour.
'I upale i oksidativni stres dovode do kardiovaskularnih bolesti i problema rada organa kod dijabetesa tipa 2. Unos grožđa djeluje na oba faktora, što je vrlo ohrabrujuće', zaključio je.