Čudesan prirodni lek

Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Sjajan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i jedite ih umjesto nezdravih grickalica.
Pobjeđuju rak 
Istraživanje španskih naučnika je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspješno bore protiv ćelija raka. Naime, efikasne su u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju antiupalno dejstvo. 
Istraživanje njemačkih naučnika zaključuje da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Podjednako djelotvornim su se pokazale i sjemenke suncokreta. 
Zdravlje prostate 
Ulje semenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i spriječavaju nastanak kancerogenih ćelija. 
Ublažavaju simptome menopauze 
Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. Sjemenke regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Naučnici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak. 
Smanjuju holesterol 
Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve nivo lošeg holesterola mogu da smanje za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara. 
Štite od dijabetesa 
Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Naučnici su ustanovili da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje. 
Dobre su za mršavljenje 
Bogat su izvor vlakana i proteina, materija koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g sjemenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šoljica sjemenki sadrži oko 285 kalorija. 
Popravljaju raspoloženje 
Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje nivoa stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom. 
Olakšavaju astritis
Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa. 
Spriječavaju nastanak osteoporoze 
Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka treba da razmisle od tome da počnu da grickaju sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šoljice sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.