Opasne namirnice

Prosječni Amerikanac dnevno konzumira 22 čajne žlice šećera, a da to ni ne zna. Amerikanci nisu jedini nesvjesni šećera koji unose. Mnogi ljudi misle da jedu zdravu hranu bez dodatka šećera, a zapravo su u zabludi. Evo popisa nekih od najčešćih namirnica koje vas mogu zavarati u pogledu količine šećera.

Sok od rajčice
Rajčice su pune limunske kiseline koja se može usporediti s octom, a to znači da nije previše ugodna za nepce. Upravo zato proizvođači u vrlo omiljen sok od rajčice dodaju šećer koji tako postaje puno ukusniji. Naravno da je bolje koristiti i takav zaslađeni sok od rajčice nego neke umjetne umake, ali ako želite izbaciti šećer iz prehrane, onda to nije umak za vas. Možete sami napraviti svoj vlastiti umak od rajčice (kad bude sezona ili pak od zamrznutih rajčica) u koji nećete dodavati šećer.
Bijelo vino
Čaša vina na dan je zdrava i bolji je izbor od slatkih sokova. No radije odaberite crno vino umjesto bijelog. Zašto? Proizvođači vrlo često dodaju šećer u bijelo vino, posebno ono od rizlinga. Naime, grožđe koje se koristi nerijetko je kiselo pa se okus želi 'zakamuflirati' dodatkom šećera. Toga pak nema u crnom vinu koje je prirodno slatko pa radije nazdravite sa crnim vinom.
Preljev za salatu
Kada je riječ o dodavanju okusa salatama, držite se one - jednostavnije je bolje. Čak i naizgled zdrave opcije poput vinskog ili jabučnog octa ili preljeva bez masti zapravo nisu zdrave jer proizvođači u njih stavljaju šećer. Najbolja i najzdravija opcija za salate je maslinovo ulje, malo morske soli i sok svježeg limuna. To je i ukusno i zdravo.
Jogurt
Za jogurt se vrlo često može čuti da je bogat kalcijem, a siromašan masnoćama. No ako dolazi u voćnoj varijanti, onda možete računati da svakako u sebi sadržava i šećer uprkos tome što piše da šećera nema. Već je nekoliko istraživanja potvrdilo da se u voćnim, ali čak i onim prirodnim jogurtima može pronaći šećer. Ako to želite izbjeći, birajte prirodne probiotike – oni su zdravi i nemaju umjetnih šećera.
Hljeb
Mnogi misle da je hljeb sigurna namirnica u kojoj nema šećera. Pogrešno! Vrlo često šećer je sastavni dio različitih vrsta hljeba. Dodaje se zbog okusa, ali i izgleda i teksture. Ako želite jesti zdrav hljeb, onda kupite onaj s eko oznakom koji je napravljen od cjelovitih žitarica i bez dodatka šećera. Sve druge varijante nisu jednostavno dovoljno sigurne.
Žitarice za doručak
Mnogi koji doručkuju žitarice za doručak smatraju da se zdravo hrane. Cjelovite žitarice uistinu i jesu zdrave, ali nerijetko obiluju šećerom, i to onim rafiniranim. Kao što vjerovatno znate, bijeli šećer ulazi u kategoriju nezdravih namirnica pa ako želite da vaš doručak bude lišen toga sastojka, birajte obične cjelovite žitarice bez ikakvih dodataka. Sami ih možete obogatiti sušenim ili svježim voćem.