Dar prirode

Kad je riječ o narančama, obično se stavlja akcenat na bogatstvo vitaminima C i A.

Međutim pored što je obogaćena pomenutim vitaminima narandža ima i bezbroj drugih pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka.
Narandža potiče probavu, ojačava protok krvi i srce. Redovna konzumacija narandže ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam.
Česta je, i ne osobito pozitivna, navika uzimati sok od narandže umjesto pojesti čitav plod. Bez obzira što je svježe iscijeđen, na taj se način gube važni elementi poput biljnih vlakana.
Međutim, ako vam je zbog nekih zdravstvenih problema narandža zaista teško probavljiva, preporučljivo ju je zamijeniti grejpom.
Za sve druge, vlakna su zapravo izuzetno korisna, jer ona skrivena u narandžama su dobra za probavni sistem i olakšavaju zatvor. Ona također smanjuju holesterol te su korisna za održavanje nivoa šećera u krvi.
Dobra je vijest da jedan dnevni obrok citrusnog voća smanjuje rizik od moždanog udara za 19 posto. Kora narandže pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.
Narandže su bogate kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. Vitamin C stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica u našem tijelu, čime se poboljšava imunitet. Dakle, ako želite spriječiti virusne infekcije, redovno jedite narandže. Osim toga, redovna konzumacija narandži može značajno smanjiti rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca.