Neophodne muškarcima

Postoje namirnice koje se muškarcima preporučuju više od drugih, a zbog hranljivih materija, odnosno vitamina i minerala koje sadrže. Njihovim konzumiranjem poboljšaćete i zdravlje i seksualni život.

- Selen je moćan antioksidans koji može da pomogne da se smanji gubitak kose. Studije pokazuju da selen može da poboljša kvalitet i pokretljivost spermatozoida, pa samim tim i plodnost. Takođe, riječ je o sjajnom sredstvu za snižavanje "lošeg" holesterola, podizanje raspoloženja i prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka. Da biste obezbijedili dozu koja se dnevno preporučuje, jedite brazilske orahe. Oni su jedan od najboljih izvora ovog minerala, kao i plodovi mora. 
- Vitamini B grupe važni su za sveukupno zdravlje, mogu da ublaže depresiju, dobri su za nervni sistem, podižu nivo energije. Studije su pokazale da folna kiselina (vitamin B9) utiče na kvalitet sperme, dok biotin (vitamin B7) sprečava opadanje kose. Dobri izvori vitamina B su zeleno lisnato povrće, sjemenke, pasulj, grašak.  
- Cink je od ključne važnosti za mušku plodnost i seksualno zdravlje. Ovaj mineral ne samo da povećava libido, već održava poželjan nivo testosterona, što je od velike važnosti za proizvodnju spermatozoida. Najbolji izvor cinka su ostrige, sjemenke bundeve, meso, ovas, sve vrste ljuskara.  
- Omega-3 masne kiseline snižavaju nivo "lošeg" holesterola i rizik od nastanka mnogih bolesti, uključujući srčane, kancer prostate, depresiju. Jedite što više "uljanih" riba, kao što su losos, sardine i skuša. 
- Vitamin D je dobar za zdravlje kostiju, prevenciju mentalnih i srčanih bolesti, a visoki nivoi ovog vitamina mogu da smanje procenat smrtnosti od kancera prostate. Rezultati studija, takođe, upućuju na zaključak da vitamin D može da podigne nivo testosterona. Dobri izvori ovog vitamina su u "uljanim" ribama i žumancetu.  
- Likopen, koji paradajzu daje boju, smanjuje holesterol, rizik od nastanka srčanih bolesti i raka debelog crijeva - odnosno vodeće uzročnike smrtnosti kod muškaraca. Istraživanja pokazuju da osobe koje često jedu hranu bogatu likopenom mogu znatno da smanje rizik od nastanka raka prostate i da likopen može da uspori rast ćelija kancera prostate, pa i da ih potpuno uništi.  
- Magnezijum je važan za zdravlje kostiju, rad mišića, energiju. Istraživači ističu da je kod muškaraca koji uzimaju dovoljnu količinu magnezijuma, smanjen rizik od nastanka raka debelog crijeva. Dobri izvori magnezijuma su sjemenke, orašasti plodovi i lisnato zeleno povrće.