Istraživanje

Istraživanje britanskih naučnika pokazuje kako je mediteranska prehrana najučinkovitija u kontroli tjelesne mase i koncentracije šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom.

Uz mediteransku prehranu, istraživači su pozitivno ocijenili i režime prehrane s malim unosom ugljikohidrata, velikim unosom proteina te malim udjelom jednostavnih šećera.
Novi se nalazi temelje na analizi rezultata 20 ranije provedenih studija u koje su bili uključeni odrasli ispitanici s dijabetesom tipa 2.
American Journal of Clinical Nutrition dodaje kako je samo mediteranska prehrana dovodila do gubitka dijela suvišnih kilograma kod sudionika istraživanja.
Mediteranska prehrana obiluje voćem, povrćem i mahunarkama, ribom, maslinovim uljem i proizvodima od integralnih žitarica.
Zasićene masti iz crvenog mesa i mliječnih proizvoda najčešće čine manje od 8% kalorija koje se unose u mediteranskoj prehrani.
Ranija istraživanja su već povezala mediteransku prehranu s manjim rizikom za rak, srčani udar te Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.