Lista

Iako nije preporučljivo koristiti hranu nakon isteka roka trajanja, neke namirnice mogu biti dobre još neko vrijeme.

Huffington Post sastavio je listu namirnica koje mogu biti korisne i nakon isteka roka trajanja otisnutog na proizvodu te dodaju da se taj rok više odnosi na svježinu namirnice nego da je štetna za organizam. 
  
Kečap 
Kečap će u hladnjaku zadržati svoju kvalitetu na šest mjeseci. Nakon isteka roka trajanja to je još uvijek sigurno vrijeme za konzumiranje osim ako se ne pojavi čudan miris ili primjećujete plijesan. 
  
Maslinovo ulje 
Maslinovo ulje može ostati svježe 18 do 24 mjeseci. Preporučuje se držati ga na hladnom i tamnom mjestu pa čak i u hladnjaku ako stanujete u mjestu s toplim klimama. 
  
Jaja 
U hladnjaku mogu biti tri do pet tjedana. Pohranite ih u vrata hladnjaka, jer većina obično upravo tamo ima mjesto za jaja. 
  
Mlijeko 
I mlijeko može potrajati dulje od otisnutog roka. Može ostati pitko i tjedan dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakiranju. Ako je mlijeko promijenilo okus, miris ili izgled, to ćete lako primijetiti. 
  
Jogurt 
Može biti dobar sedam do deset dana nakon roka trajanja, a u zamrzivaču dva mjeseca. Bacite ga ako vidite plijesan. 
  
Ukiseljeni krastavci 
Otvorena staklenka ukiseljenih krastavaca u hladnjaku može stajati do godinu dana, a to vrijedi i za neke namirnice poput maslina ili kapara. 
  
Sojino mlijeko 
Sojino mlijeko slično je proizvedeno kao i kravlje i za njega vrijedi isto pravilo. 
  
Ocat 
Rok trajanja octa je gotovo beskrajan prema versatilevinegar.com. Estetske promjene, poput boje ili razvoja sedimenta mogu se dogoditi u vrstama octa koji nije bijeli, ali proizvod je još uvijek siguran za korištenje. 
  
Med 
Med svoje kvalitete zadržava dok se ne potroši. 
  
Senf 
Kada ga kupite u trgovini, senf čuvan u hladnjaku traje i do jednu godinu nakon isteka roka trajanja. To ne vrijedi za domaći senf koji se kvari puno brže. 
  
Maslac 
Možete ga koristiti do dva tjedna nakon isteka roka. Zamrznuti maslac možete čuvati devet mjeseci. 
  
Kafa 
Otvoreno pakiranje mljevene kave traje tri do pet mjeseci nakon što joj prođe rok trajanja, a zrna kave pola godine. 
Tjestenina 
Sušena se tjestenina nakon roka trajanja može koristiti do godinu dana, ali sigurno je nakon kupnje potrošite u roku od nekoliko mjeseci pa ne morate brinuti. 
  
Začini 
Uz izuzetak mente, gotovo svi začini od cimeta do papra mogu trajati i dvije godine nakon isteka roka. 
  
Čaj 
Bez obzira na to je li čaj pakiran u vrećici li u kutiji na listiće, možete ga kuhati šest mjeseci nakon isteka roka.