Jako primaljivo

Želite li na brzinu pripremiti nešto jednostavno od kupina, nadjenite lisnato tijesto ili palačinke kremom od kupina i šlaga. Skuhajte kupine sa šećerom, propasirajte i umiješajte u šlag. Osobito je slastan domaći pekmez.

Kupine pospite šećerom i ostavite preko noći. Dodajte im koricu i sok limuna, stavite kuhati, propasirajte pa vratite na vatru. Kad provrije, zalijte čašom crnog vina i ohladite. 
Ili pripremite tzv. obrnuti kolač tako da na pek-papir posložite kupine, pospite ih šećerom, a zatim preko njih prelijete tijesto za biskvit. Nakon pečenja ga okrenite, narežite na kocke i poslužite uz sladoled od vanilije. 
Umaci od kupina odlično se slažu sa slatkim i slanim jelima. Aromatični umak od kupina, šećera i bijelog vina s dodatkom lovora i klinčića poslužite uz čokoladnu tortu, a kompot od kupina i jabuka uz pečeno meso. 
Tako će se održati šest mjeseci. Od svježih ili zamrznutih kupina možete pripremiti i aromatizirani ocat tako da pola šalice kupina prelijete vinskim octom, ostavite da odstoji tjedan dana i procijedite.
Torta od keksa, sira i kupina
Sastojci: 200 g keksa, 70 g maslaca, žlica meda, 250 g kupina, 50 g šećera u prahu, 500 g krem-sira, 120 g šećera, vanilin šećer, žličica škrobnog brašna, 160 ml slatkog vrhnja, 3 jaja, žlica limunova soka, 500 g vrhnja
Priprema: Kekse sameljite pa pomiješajte s otopljenim maslacem i medom. Rasporedite u namašćeni kalup za torte. Stavite u hladnjak na pola sata. Kuhajte kupine sa šećerom dok se ne zgusne. Stavite u zamrzivač na jedan sat. Izmiješajte sir sa šećerom, brašnom i jajima. Dodajte vrhnje i limunov sok te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nanesite na kekse i premažite umakom od kupina. Kalup stavite u duboki lim za pečenje, a u lim ulijte vodu. Pecite na 170°C oko jedan sat i pustite da se ohladi u pećnici.