Unosite li u organizam antioksidanse zaštit ćete kožu od oštećenja koja joj prijeti od sunčevih zraka. Naime, pojedine namirnice sadrže hranjive tvari koje pomažu u oporavku i pomlađivanju.

No jeste li znali da količina određenih antioksidanasa u krvi opada kada vam je koža izložena sunčevim zrakama? Zato je u ljetnim mjesecima posebno važno unositi antioksidanse.

Hrana koja pomaže koži:


Trešnje

Trešnje su najbolji izvor antioksidansa melatonina koji štiti kožu od ultraljubičastog zračenja. Istraživači su otkrili da ova moćna hranjiva tvar pomaže pri oporavku kože izgorjele na suncu, jer stimulira rast novih stanica kože. Trešnje su također pune vitamina C, koji je potreban za izgradnju kolagena, koji sprečava pojavu bora.

Šampinjoni

Ove gljive su pune selena, a ovaj mineral u tragovima je potreban da bi se stvorio jedan od najmoćnijih antioksidansa, glutation peroksidaza, koja uklanja slobodne radikale nastale tijekom izlaganja suncu. Osim toga, gljive sadrže i dosta vitamina B, koji je potreban za stvaranje novih stanica kože.

Zeleni čaj

Znanstvenici su otkrili da antioksidansi iz zelenog čaja, epigalokatehin-3-galat (EGCG), odlično se bori protiv upalnih procesa u koži. EGCG neutralizira slobodne radikale, smanjujući njihovu sposobnost da uzrokuju oštećenja koja dovode do upale. U Journal of Nutrition objavljeno je da žene koje konzumiraju zeleni čaj pun polifenola nakon 12 tjedana imaju bolju elastičnost kože.

Masna riba

Omega-3 masne kiseline nisu antioksidansi. No, dodate li masnu ribu poput lososa na ljetni jelovnik, zaštit ćete kožu od štetnih upala uzrokovanih izlaganjem suncu. Te dobre masti pomažu u zadržavanju vlage u stanicama kože. Osim toga, sve ribe su izvrstan izvor selena i proteina koji su potrebni za njegu kože.