Ramazan u Prizrenu nije moguće zamisliti bez mirisa ramazanskih pitarki koji se širi gradom iz obližnjih pekara. Ramazanske pitarke ili kako ih u Sandžaku zovu ramazanske pitice a u Bosni još ramazanije, somuni i lepinje, neizostavne su na soframa za vrijeme iftara ili sehura.

Ramazanske pitarke se od običnih razlikuju samo po jednom: sjemenu ćurakota kojim majstori posipaju one prve. Niko od pekara nezna objasniti zašto, znaju toliko da ga kupuju "iz Turske" i da taj začin koriste samo tokom devetog mjeseca u muslimanskom kalendaru.

Međutim pored “običnih” ramazanskih pitarke posutih ovim začinom u Prizrenu i nigdje više u islamskom svijetu se prave i one “pravljene” ili “naručene” kod kojih se na gornji sloj stavlja mješavina sira (džize), jaja i rastopljenog maslaca uz dodatak mirođije (kopre). Ta mješavina se u posudama sa poklopcem u pekarama nosi već poslije ikindije gdje se dobija broj pod kojim se poslije neposredno pred sam iftar uzimaju vrele pitarke.

Takve ramazanke uz hurme, šarski sir i masline svakodnevno su na iftarskoj sofri.

Recept je tajna

Pekari ne žele da otkriju tajnu spravljanja ovog specijaliteta. Međutim, upućeni kažu, brašno, voda i so, vatra, što hladnija voda i što vrelija peć, potrebni su za dobre pitarke. Ne svaka peć, nego peć na drva. Testo od kojeg se oni mese je mekše od testa za ostala peciva. Obično se peče između 45 sekundi i jedne minute.

Recept za mješavinu koja se stavlja na gornji sloj pitarki  dobili smo od jedne starije prizrenske domaćice i prenosimo vam odnos sastojaka za jednu pitarku:
- 1 kašika džize
- 1 jaje
- 1 kašika rastopljenog maslaca
- Nekoliko grančica mirođije (kopre).

Cijena ovakvih pitarki je 30 centi, dok su “obične” 25 centi.