Imate li problema s bolovima i ozljedama, konzumacijom ovih namirnica možete ih ublažiti, a možda vam više neće trebati ni tablete protiv bolova.

1. Kurkuma za mišiće i zglobove

Prema nekim istraživanjima, kurkuma je učinkovitija protiv bolova i upala od steroidnih lijekova. National Institutes of Health smatra da kurkuma više djeluje kod reumatoidnog artritisa jer sprječava uništavanje zglobova. Kurkuma sadrži protein Nf-kB koji u tijelu aktivira tjelesne obrambene mehanizme koji mu pomažu u borbi s bolovima.

2. Crno grožđe za leđa

Ovo voće puno je reservatrola, snažnog spoja antioksidansa koji blokira enzime koji oštećuju tkiva što može dovesti do bolova u mišićima i zglobovima. Prema Rush University Medical Center, resveratrol pomaže u zaštiti protiv oštećenja hrskavice koje uzrokuje bolove u leđima. Druga studija sa sveučilišta u Michiganu otkrila je da je ekstrakt višnje deset puta učinkovitiji od aspirina kada je u pitanju ublažavanje upale u tijelu. Ostale bobice bogate resveratrolom su borovnice, brusnice i kupine.

3. Đumbir za koljena

Ovaj začin poznat je po svojoj mogućnosti da blokira prostaglandin koji je posrednik bolova. Đumbir se odavno koristi kao prirodna metoda ublažavanja boli, posebno u Indiji. Prema istraživanjima sa sveučilišta u Miamiju, istraživači su otkrili da se dvije trećine bolesnika s kroničnom boli u koljenu manje žali na bol nakon uzimanja dnevne doze ekstrakta đumbira punih šest tjedana. Zdravstveni stručnjaci preporučuju dnevnu dozu od 500 do 1000 miligrama.

4. Soja za zglobove

Istraživači sa sveučilišta u Oklahomi otkrili su da oni koji pate od osteoartritisa, a uzimali su 40 grama sojinog proteina dnevno tri mjeseca, kazali da im je 30 posto manja bol u koljenu od artritisa. Soja sadrži izoflavon i biljni hormon s jakim antiupalnim svojstvima, koji pomaže smanjiti nelagodu zbog bolova od osteoartritisa i drugih srodnih bolova u zglobovima.

5. Losos za vratnu kralježnicu

Omega-3 masne kiseline ključne su za održavanje imunološkog sustava, ali i suzbijanje upala i kroničnih bolova u vratu, tako što su podmazivali hrskavicu. Tijekom istraživanja na sveučilištu u Pittsburghu, 60 posto ispitanika imalo je manju bol ako su jeli više ribe ili uzimali riblje ulje kao dodatak prehrani za tri mjeseca. Učinak je bio tako velik da su mnogi prestali uzimati lijekove za bolove. Osim lososa, druge ribe koje sadrže visoke razine EPA i DHA omega-3 masne kiseline su iverak, tuna, pastrva, skuša i srdela, piše Večernji.

6. Trešnje za artritis

Trešnje, ali i druge vrste bobičastog voća, sadrže velike količine antioksidansa – antocijanina koji su ključan spoj za borbu s bolovima. Prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede, sudionicima koji su jeli 45 velikih trešanja dnevno u 28 dana smanjene su upale. Istraživači su otkrili da su antocijanini posebno učinkoviti u liječenju simptoma artritisa, a rezultati su poboljšani ako se konzumirao i sok od trešnje ili višnje.

7. Kafa za bolove poslije vježbanja

Ako ste ikada pitali zašto lijekovi protiv bolova sadrže kofein, to je zato što kafa ublažava bolove. Također djeluje i kao prirodni blokator boli i posebno je dobar za poslije treninga. Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su pili dvije šalice kafe nakon vježbanja smanjili bolove koji se javljaju nakon treninga za gotovo 50 posto. Stručnjaci također tvrde da je kofein dobar prije treninga jer je dokazano da može podići prag boli.

8. Kadulja za grlo

Ova ljekovita biljka obično se koristi za liječenje bolesti grla, kao što su angina, bolesti desni, laringitis, kao i drugih problema tipa glavobolje, modrica i lošeg pamćenja. Kadulja sadrži kiseline koji se apsorbiraju u tijelu i djeluju kao antiupalni agens koji smiruje upalu mišića. Lišće kadulje dodajte u kipuću vodu i napravite čaj ili posipajte kao začin na hranu.