Jedete li baš svaki dan meso, mogli biste imati problema s nizom organa. A kako je sa živcima? Uzdržite li se od mesa, moglo bi vam se popraviti i raspoloženje.

U časopisu Nutrition objavljeno je da restrikcija mesa, ribe i peradi poboljšava raspoloženje. Naime, dokazano je da su ispitanici vegetarijanci, koji nisu uzimali navedene namirnice, konzumirali manje arahidonske kiseline (omega-6 masna kiselina) te EPA i DHA (omega-3 masne kiseline) te su nakon ispitivanog perioda od dva tjedna imali i bolje raspoloženje dokazano posebnim testovima.

Znanstvenici zaključuju da restrikcija mesa, ribe i peradi poboljšava raspoloženje u tzv. modernih svejeda.

Ipak oprezno

Meso, riba, krumpiri, banane i mahunarke (grah, grašak, leća i soja) sadrže vitamina B6, pa se nedostatak ovih namirnica može negativno reflektirati i na naše živce. Manjak vitamina B6 uzrokuje umor, nervozu, osjetljivost, depresiju, nesanicu i otežano hodanje. Osim toga, s ovim nedostatkom su povezane i vrtoglavice, neuritis, neuralgije i sindrom karpalnog tunela. Meso stoga ne treba sasvim izbaciti iz prehrane, ali njegovu svakodnevnu konzumaciju ipak treba prekinuti.