Bijeli luk je jedan od onih sastojaka koji su nam uvijek pri ruci. Koristimo ga ne samo zato što daje odličan ukus i aromu hrani, nego i što je jako zdrav.

Istraživanja su pokazala da bijeli lik smanjuje rizik od razvoja raka dojke, debelog crijeva, želuca, grla i kože. Bijeli luk je također koristan za srce i spriječava pojavu ugrušaka. Tajna bijelog luka je u sulfidima, piše "Huffington Post".

Način na koji se bijeli luk priprema u kuhinji značajno utiče na njegove vrijednosti i djelotvornost.

Prednosti sulfida se ne mogu iskoristiti ukoliko je bijeli luk zgnječen i isjeckan, a deset ili petnaest minuta nakon toga nije iskorišten.

Bijeli luk koji je kupljen isjeckan nudi iste prednosti, ali onaj koji se isprži, iako je ukusan, gubi svoja korisna svojstva.

Nažalost, sve dobre osobine bijelog luka imaju i "neugodnu" posljedicu - loš zadah koji može trajati danima. Međutim, postoje namirnice koje ublažavaju ili u potpunosti rješavaju ovaj problem.

Jabuke, špinat, bosiljak i peršun su pravi lijek za loš zadah nakon jedenja bijelog luka. Istraživanja su pokazala da hrana bogata fenolom uklanja loš miris sumpornih jedinjenja u bijelom luku. Za najbolji efekat treba kombinovati bijeli luk sa jednom od ovih namirnica.

Prema novim istraživanjima, mlijeko je možda još efikasnije u uklanjanju mirisa bijelog luka, pogotovo ako se pije prije ili tokom jedenja bijelog luka. Istraživači su utvrdili da mlijeko bolje uklanja miris bijelog luka od bilo koje druge namirnice koja je prethodno testirana, od suhih šljiva, bosiljka, patlidžana pa do gljiva. Voda u mlijeku ispire usta, a dodatna pomoć u uklanjanju lošeg mirisa je mliječna mast.

Ukoliko mlijeko nije dobra kombinacija so određenim jelom, alternativa je zeleni čaj koji se može popiti prije ili tokom jela. Polifenoli smanjuju isparenja sumpornih jedinjenja i efikasno uklanjaju loš zadah.