Naučnici su uzgajali povrće na tradicionalan i organski način te došli do zanimljivog zaključka. Kako tvrde, organski uzgojeno povrće uopšte nije zdravije od onog tradicionalno uzgojenog.

Agronomi su radi poređenja uzgajali krompir, mrkvu i luk na tradicionalni i organski način. Na kraju su otkrili da se to povrće razlikuje samo u malenoj količini polifenola, tvari koja se nalazi u povrću i pomaže u borbi protiv raka, bolesti srca i demencije.

Organsko uzgajanje hrane je dosta skuplje od tradicionalnog načina, ali se dosad smatralo da je i puno zdravije. Kupci tog povrća kao argument za veće cijene najčešće su navodili ekološku svijest, okus i sastav. Istraživanje u trajanju od dvije godine proveli su danski naučnici uzgajajući povrće na odvojenim parcelama te na dva različita načina, navodi Tportal.

Tradicionalni način uzgoja odnosi se na korištenje pesticida, neorganskih dodataka i hranjivih tvari koje pospješuju rast i otpornost biljke. Povrće organskog porijekla uzgajano je bez hemijskih sredstava te sa isključivo prirodnim dodacima.

Naučnici kažu: "Potražnja za hranom organskog porijekla neprestano raste, djelomično zato što potrošači očekuju one prednosti koje bi takva hrana trebala imati. Međutim, nakon što smo uzgojili povrće poput luka i mrkve pod strogo kontrolisnaim uslovima, ne možemo tvrditi da povrće organskog porijekla ima više hranjivih tvari te da je zdravije od povrća uzgojenog na tradicionalni način".