Pored toga što je ukusan za jelo, med se preporučuje i u medicinske svrhe i mnogo doprinosi zdravlju. Med je hrana koju je veoma lako probaviti, a dobro se pokazao i kao dodatak tretmanima ljepote, piše "Times of India".

Med je zdrava zamjena šećeru u pićima i hrani. Kada se med doda u mlijeko uveliko poboljšava okus, a ojačava i imunitet organizma. Također, može se staviti na tost ili dodati sladoledu.

Preporučuje se i za osobe kojima je potrebna dijetu. Čaša tople vode u koju se dodaju med i limun je zdrav način da započnete svoj dan. Ovakav napitak smanjuje masti bez utroška energije. Naprotiv, med daje energiju jer njegovi prirodni šećeri smanjuju zamor tokom vježbanja.

Med ima antibakterijska svojstva i poboljšava funkciju digestivnog sistema, a djelotvoran je i u prevenciji tumora. Nekoliko kapi soka đumbira u supenu kašiku meda uspješno liječi upalu grla.

Djeca bi dnevno trebala uzimati bar dvije supene kašike meda kako bi imala dovoljno energije tokom dana.

Antiseptička svojstva sprječavaju razmnožavanje bakterija i održavaju ranu čistom te na taj način sprječavaju infekciju. med se može koristiti kao prirodni lijek za liječenje rana, opekotina i posjekotina jer ubrzava zacjeljivanje. Također, djeluje i protiv upala, smanjuje otok i bol, čak i ožiljke.

Ukoliko se med nanese na lice i zadrži 10-15 minuta, a potom sapere toplom vodom, održava kužu glatkom i daje joj svjež izgled.

Za sjaj kose je u toplu vodu potrebno dodati dvije kašike meda. Nakon nekoliko minuta, kosu je potrebno potpuno oprati.

Dodavanje jedne ili dvije kašike meda u šolju čaja kamilice prije spavanja se preporučuje za smirenje živaca i zdrav san.