Osvežavajuća salata od leblebija i susamove pasete, humus, postala je veoma popularna i kod nas. Reč je o ukusnom jelu koje se lako sprema i veoma je zdravo.

Pomaže varenju
Leblebije su vrsta mahunarki koje predstavljaju odličan izvor proteina. Sadrže mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. Leblebije se lako vare i blagotvorno deluje na organe za varenje. Preporučuju se osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva. Leblebije imaju i nizak glikemijski indeks, tako da mogu da pomognu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Čuva kosti
U ovim mahunarkama ima i magnezijuma, koji je, kako pokazuju poslednja istraživanja, ključan za regulisanje pritiska. Magnezijum je neophodan i za prenošenje nervnih impulsa i regulisanje kontrakcije, odnosno opuštanja mišića. To znači da nervi koji kontrolišu rad srčanog mišića mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu. Magnezijum takođe ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti, pa neki istraživači povezuju osteoporozu pre sa nedostatkom magnezijuma nego sa nedostatkom kalcijuma (jer u slučaju manjka magnezijuma, ni kalcijum ne može da se na odgovarajući način apsorbuje u organizmu). Ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Veoma je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Izbacuju otrove
Leblebije imaju još jedno korisno svojstvo, a to je da pomažu da se iz organizma izbace sulfati (koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane). Američka uprava za hranu i lekove je iznela podatak da je jedan od 100 ljudi preosetljiv na sulfate. Ova osetljivost može da se javi u bilo kom periodu života, a simptomi su joj slabost, mučnina, dijareja, osip, teško disanje.

Bogate gvožđem
Ova mahunarka je dobar izvor gvožđa, jer čak i kada je kuvana, sadrži duplo više gvožđa od iste količine mesa. Sadržaj kalcijuma i kalijuma u lišću leblebije je veći nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno isti.