Tokom vrelih dana ništa ne može da osveži i da nadoknadi izgubljenu tečnost kao parče sočne lubenice. Zato iskoristite sezonu lubenica da biste očistili organizam od otrova, rešili zdravstvene probleme ili skinuli koji kilogram viška. Ali vodite računa, kada je isečete u frižideru možete da je čuvate najviše četiri dana.

- Lubenica, uglavnom sačinjena od vode, idealna je niskokalorična namirnica. U vrelim letnjim danima nema boljeg i ukusnijeg načina za nadoknadu vode izgubljene znojenjem. Naime, lubenica sadrži i do 95 odsto vode, pa trenutno gasi žeđ, a njen sok se razgrađuje po celom telu - objašnjava Branka Mirković, nutricionista, i dodaje:

- Osim vode i šećera, u lubenici ima i vitamina A, vitamina C, vitamina grupe B, beta-karotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, dok njena osvežavajuća svojstva potiču od jabučne i limunske kiseline.

Bogata antioksidansima

Ovo povrće je bogato antioksidansima. Sadrži fitonutrijente vitamin C, likopen i betakarotene. Ovi moćni antioksidansi sprečavaju oboljenja kao što su astma, začepljenje disajnih puteva. Sprečava čak i delovanje slobodnih radikala koji su glavni krivci za bolesti debelog creva i za artritis.

Likopen iz lubenice je veoma delotvoran antioksidant koji daje crvenu boju ovom povrću. Nekoliko studija je pokazalo da sok od lubenice odlično utiče na rad srca - i kada se uzima kao lek i kada ga pijemo preventivno. Veoma zanimljiv sastojak lubenice je i aminokiselina citrulin koja u složenim metaboličkim procesima utiče na snižavanje krvnog pritiska i opuštanje krvnih sudova.

Čišćenje organizma

Ukoliko želite da skinete koji kilogram viška ili očistite organizam od toksina i tako pomognete bubrezima i zglobovima, treba da koristite poseban režim ishrane nekoliko dana - da jedete lubenicu.

Lubenica će očistiti i krvne sudove od masnih naslaga i celulita. Ovakav način ishrane pročišćava creva, pomaže normalizaciju mikroflore i uspostavlja Ph ravnotežu krvi.

Čišćenje može da se odvija na više načina. Prvi je da nedelju dana jedete samo lubenicu, ponekad ubacite dinju i da jedan obrok bude vegetarijanski. Naravno, ako vam je ovo previše komplikovano, odredite „lubenica vikend“ - ili je makar jedite jedan ceo dan. Trebalo bi da tokom ove dijete odvojite jedan sat koji ćete provesti u kadi punoj tople vode, u koju ste razmutili pola kilograma morske soli.
Topla voda će pojačati aktivnost bubrega.

Čak i jednodnevna dijeta će prijati organizmu, a stručnjaci preporučuju da ovakav režim ishrane primenite bar dva puta tokom leta.

Ne preterujte

Lubenicu zbog vodenastog sastava možemo da pojedemo u ogromnim količinama, pa ni sami nekada nismo svesni da smo preterali. Zato imajte na umu da ona ima visok glikemijski indeks, znači da šećer veoma brzo dospeva u krv, odlično nas okrepljuje, ali veće količine mogu da podignu šećer u krvi. Zato vodite računa o količinama, bolje je da jedete češće i pomalo, nego neumereno. Što se alergijskih reakcija tiče, one su skoro nepoznate. Ali zato, od gnjilih ili prezrelih plodova možete da dobijete trovanje, zato pazite.