Da je doručak najvažniji obrok, zasigurno ste već dosta puta čuli, ali mi ćemo to ipak ponoviti zbog toga što je taj obrok zaista ključ našeg zdravlja i naše vitkosti. Donosimo vam 3 savjeta kako da doručak učinite što zdravijim.

Ne zaboravite proteine

Hrana bogata proteinima, osim što je zdrava, daje nam i osjećaj dugotrajne sitosti. Istraživanje je pokazala da ukoliko za doručak jedemo 2 jajeta, kao zdrav i reduciran obrok u unosu kalorija, već nakon dva mjeseca možemo očekivati smanjenje tjelesne težine.

Da li preskočiti kafu?

Ukoliko ste zdravi, liječnici ne zabranjuju konzumaciju kafe uz doručak. Međutim, ukoliko imate povećan nivo šećeera u krvi i prekomjernu tjelesnu težinu, ipak bi trebali razmisliti o preskakanju ovog napitka. Naime kafa sa kofeinom podiže nivo šećera i održava ga čak par sati nakon toga.

Izbjegavajte slatkiše

Ukoliko u našem doručku preovladavaju slatke namirnice, sav višak šećera koji dospije u našu krv pretvara se u masne naslage, odnosno deponuje u tijelu, te na taj način sprečava da energija iz masnih naslaga koja nam je potrebna za dnevno funkcioniranje organizma bude iskorištena.