Iako se dugo mislilo kako smrznuto nije zdravo jer se na taj način uništava kvaliteta namirnica, pravilnim spremanjem u duboko, mogu ostati dugo svježe i ne izgubiti vrijedna svojstva.

Zašto zamrzavati?

Osim što ćete namirnice moći jesti tokom cijele godine, zamrzavanjem se na niskoj temperaturi pod visokim tlakom zaustavljaju biokemijske i fermentacijske promjene, kao i djelovanje mikroorganizama unutar namirnica.

Dokazano je da se zamrzavanjem može sačuvati više minerala i vitamina nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja.

Kako?

Ako zamrzavate voće, ono mora biti kvalitetno, zrelo, bez utučenih ili trulih mjesta. Vodenasto voće poput grožđa, kruške, dinje, breskve i slično, nije pogodno za zamrzavanje.

Povrće kao i voće mora biti svježe, kvalitetno, dobro oprano, isjeckano i kratko blanširano. Blanširanje je neophodno jer se kratkim potapanjem u vrelu vodu ubijaju razni fermenti i klice, a povrće postaje mekše i lakše za pakiranje.

Ne mojte zamrzavati krumpir, zelenu salatu, rotkvice i rajčicu. Gljive se mogu zamrznuti, ali je najbolje birati one mesnatije zbog manjeg udia vode. Prije pakiranja potrebno ih je kratko blaširati.

Meso je najpogodnije za zamrzavanje, a preporuča se da paketići ne budu teži od 2.5 kilograma. Najosjetljivije je mljeveno meso jer ima najkraći rok trajanja, a prilikom pakiranja potrebno je istisnuti sav zrak iz vrečice jer on isušuje meso i uzrokuje gubitak arome.

Riba se mora brzo zamrznuti jer hladan šok konzervira ribu, pa ne može izgubiti svoju hranljivu vrijednost. Pakirajte ih sirove, kuhane ili pečene; cijele, izrezane na filete ili odreske.

Prije zamrzavanja potrebno ju je očistiti (ukloniti ljuske, utrobu, glavu, rep i peraje), oprati i osušiti. Najbolji način pakiranja svježe ribe je umatanje u aluminijsku foliju, a zatim u vrećicu za zamrzavanje.

Ukoliko želite zamrznuti mlijeko, odaberite punomasno. U procesu zamrzavanja na površini mlijeka nastat će led, koji će promijeniti njegov okus i izgled nakon odmrzavanja. Zamrznuto mlijeko odmrzavajte u hladnjaku te ga upotrijebite unutar nekoliko dana.

Maslac ili margarin prije zamrzavanja zamotajte u aluminijsku foliju.

Sirevi se mogu zamrzavati, ali postoji razlika između tvrdog, mekanog i svježeg sira.

Polutvrdi su najpogodniji za zamrzavanje, ali je jako važno da ne budu teži od 500 g ni deblji od 2,5 cm kako ne bi gubili aromu i postali tvrdi. Trebate ih dobro umotati u aluminijsku foliju, odnosno u vrećicu za zamrzavanje. Meki sirevi lako se zamrzavaju, ali moraju biti zreli jer se inače proces zrenja zamrzavanjem usporava. Svježi kravlji sir može se zamrznuti ako ima nizak postotak masti.

Jaja možemo zamrzavati cijela ili odvojeno (žumance i bjelance), ali nikako u ljusci jer ona puca. Ako zamrzavate cijelo jaje, istucite žumance i bjelance te dodajte sol ili šećer.

Nikada ne mojte zamrzavati kuhana ili pečena jaja jer ona tada postaju gumasta. Zamrznuta jaja trebaju se odmrzavati u hladnjaku i upotrijebiti unutar dva dana.

Hljeb kao i ostala peciva lagano se zamrzavaju i može ostati svjež i po nekoliko mjeseci. Savjet je da se prije zamrzavanja stavi nekoliko minuta u pećnicu.