Za sve sladokusce dobra vijest: već jedna kockica čokolade dnevno može produžiti život, potvrdili su specijalisti za ishranu iz njemačkog grada Potsdama, prenose agencije.

Specijalisti su deset godina pratili životne navike i zdravlje 19.300 odraslih osoba i došli do zaključka da oni koji redovno konzumiraju čokoladu mogu spriječiti infarkt ili šlog, jer je ova poslastica dobra za srce i krvni pritisak.

Njemački institut za istraživanje o ishrani je u svojoj novoj studiji također objavio da je tamna čokolada zdravija od bijele ili mlječne, odnosno da su pozitivni efekti čokolade s većim procentom kakaa veći.

Naučnici su, prema vijesti njemačke medijske kuće Deutsche welle, svake dvije do tri godine dobijali odgovor muškaraca i žena između 35 i 65 godina na pitanja koja su se ticala njihovog zdravstvenog stanja.

Istovremeno, svakih pet godina istraživači su željeli da znaju kako izgleda jelovnik ispitanika, a, na osnovu svih tih podataka, naučnici su zaključili da šest grama tamne čokolade dnevno snižava krvni pritisak u roku od dva do tri dana.

Osobe koje su jele najviše čokolade, u prosjeku 7,5 grama dnevno, imale su nizak pritisak, ali i za 39 odsto manji rizik da dožive infarkt ili moždani udar, od osoba koje su prosječno jele samo 1,7 grama čokolade.

Naučnici za sada nisu uspjeli dokazati na čemu počivaju pozitivni efekti tamne čokolade.

Ranija istraživanja su ukazivala da bi za to mogli biti odgovorni tzv. flavanoli, biljne supstance koje se nalaze u kakauu i dovode se u vezu s niskim pritiskom.

Tamna čokolada pak ima veći procent kakaa.

Naučnici ipak upozoravaju da u svemu treba imati mjeru i niko ne treba da se "zatrpava" čokoladom.

"Bitno je da se čovjek odrekne druge visokokalorične hrane, kako bi mogao da održava tjelesnu težinu", naglasio je jedan od autora studije.