Bez luka je teško zamisliti jela poput meksičke salate, mediteranskih umaka za tjesteninu, dakako i ćevape. Međutim, dok ga režete uvije ista priča – suze. Ovisno o količini koliko je luk svjež plačete više ili manje, no mora li biti tako? Eto malih trikova koji mogu pomoći!

Kako ne biste plakali prije samog rezanja luka stavite ga u zamrzivač na nekoliko minuta. Nakon što ste luk očistili operite ga u hladnoj vodi, bolje rečeno pod mlazom hladne vode. Ako luk režete što oštrijim nožem, to također pomaže kako biste manje plakali, a i brže ćete biti gotovi.
 
Postoje i narodne predaje kako smanjiti plakanje dok režete luk ili potpuno prestati. Jednom je netko davno rekao da dok režete luk, stavite čačkalicu u usta, među zube što vas tjera na disanje kroz usta, a ne uvlačenje izazivajućeg mirisa kroz nos. Navodno pomaže, probajte što prije!

Nakon što ste narezali luk ostao je neugodan miris na rukama. Možete ga se riješiti na više načina, a jedan od njih je da namočite prste u ocat prije rezanja, ali i nakon rezanja. Isto tako možete i namočiti prste vodom i uvaljati ih u sodu bikarbonu.

Ovo su bili samo neki od savjeta kako postupati s lukom u kuhinji gdje ga svaki treći ili četvrti recept uključuje.