U narodu postoje brojna vjerovanja vezana za prehrambene navike. Često će vam stariji reći da uzimate što više vitamina C ukoliko ste prehlađeni ili da ne jedete u kasnim noćnim satima ukoliko želite izgubiti na težini.

Dijetetičar, Catherine Collins, razotkriva nekoliko najzastupljenijih 'mitova'.

Ukoliko jedete kasno noću, dobit ćete na težini

U narodu je zastupljeno vjerovanje da ukoliko jedete prije odlaska na spavanje kalorije bivaju nepotrošene, te dobijate na težini. No, brojna istraživanja su dokazala da kalorije koje unesete u kasnim noćnim satima ne utječu na vašu težinu sve dok odgovaraju dnevnim potrebama vašeg tijela.

"Kalorije su kalorije bez obzira u koje doba dana ili noći ih unesete u vaš organizam, ali bitno je paziti na količinu kalorija koja se unosi", tvrdi Collins.

Loše je vježbati odmah nakon dnevnog obroka

Nakon jela određena količina krvi je usmjerena ka vašem probavnom sistemu, a ako vježbate vašim mišićima je potrebno više krvi, odnosno kisika, te upravo zbog toga u narodu i postoji taj mit da nije dobro vježbati odmah nakon jela.

No, u svakom slučaju vježbanje nakon jela je zdravo sve dok previše ne naprežete mišiće jer biste u tom slučaju mogli izazvati grčeve u stomaku.

Vitam C umanjuje simptome prehlade i gripe

Vitamin C štiti stanice tijelo od oštećenja i podržava imunološki sistem. Upravo zbog toga ustaljeno je vjerovanje da ovaj vitamin može pomoći pri otklanjanju simptoma prehlade i gripe.

No istraživanja su dokazala da vitamin C djeluje kod osoba koje su izložene teškom fizičkom naporu, kao naprimjer kod sportista, no na sve ostale 200 miligrama vitamina C preventivno djeluje tek osam sati, a u istraživanjima se ovaj vitamin pokazao beskorisnim onda kad uhvati prehlada ili gripa.

Organizmu je potrebno dva litra vode dnevno

Istraživanja su pokazala da je odraslom muškarcu potrebno dva litra vode dnevno. No, voda je sadržana u hrani i upravo ta voda ima veoma velik značaj. Svakako, količina vode potrebne organizmu ovisi i o samoj težini osobe. Ukoliko pijete više tekućine no što je vašem organizmu potrebno vi ćete je izmokriti, što znači da unošenjem većih količina tekućine u organizam ne postižete nikakav efekat.