Savjeti

Sve više ljudi prelazi na sirovu hranu, proizvode iz kućne radinosti, sami izrađuju kreme i meleme, a nedavno se sve više piše o trendu zdravog čišćenja. Većinu prljavštine u kući može se očistiti pomoću hrane, a koja namirnica je za što - proučite i isprobajte.

1. Banana - Korom banane čisti se koža (cipele, jakne, trosjedi i sve kožne površine). Pređite korom banane preko kože i pustite da se osuši za nekoliko minuta.
2. Kečap - Ako imate bakreno posuđe ili lonce za kuhanje, kečap će ih fantastično očistiti. Pomiješajte so i kečap, zagrabite krpom i kružno čistite površinu zdjela.
3. Votka - Idealna za čišćenje nakita. Potopite nakit u čašu s votkom i ostavite da stoji 5 minuta. Izvadite van, isperite vodom, obrišite i nakit će biti kao nov.
4. Limun - Kiselina iz limuna je idealna za uklanjanje kamenca. Natrljajte limunom površinu na kojoj je kamenac i ostavite nekoliko minuta. Isperite vodom.
5. Luk - Izvrsno čisti rešetke od roštilja ili roštilj tavu. Zagrijte tavu (ne previše), prepolovite luk napola i viljuškom nabodite jednu polovicu pa njome trljajte površinu grilla ili tave. Luk će skupiti masnoću i prljavštinu.
6. Mineralna voda - Idealna za čišćenje vjetrobranskih stakla. Poprskajte staklo, ostavite par minuta i obrišite spužvom.
7. Iskorištene kesice čaja - Fantastične za odmašćivanje posuđa. Napunite sudoper vrućom vodom, stavite masno posuđe i ubacite nekoliko iskorištenih kesica čaja. Pranje će biti znatno lakše.
8. Soda bikarbona - Zamijenite skupe proizvode za čišćenje kade, tuša i ogledala sodom bikarbonom koju ćete posuti po krpici za pranje i prebrisati sve površine.
9. Grejp - Poput limuna, zbog svoje kiselosti je idealan za uklanjanje kamenca.
Prepolovite grejp napola i posipajte ga s puno soli. Namočite površine koje namjeravate oprati i počnite prati posoljenim grejpom. Nemojte zaboraviti malo jače stisnuti grejp kako bi kiselina došla do prljave površine.
10. Orasi – Za izgrebane drvene površine. Ulje iz oraha će prikriti ogrebotine na drvetu. Uzmite orah i malo jače stisnite dok prelazite po ogrebotini.
11. Majoneza - Vodene mrlje na pokućstvu. Stavite majonezu na kuhinjsku salvetu, razmažite i stavite salvetu s majonezom na mjesto na kojem je vodena mrlja. Ostavite da stoji 30 minuta i onda obrišite. Očistite masnoću krpom i sto će izgledati kao nov.
12. Krastavac - Kora krastavca uklanja mrlje od pastele. - Svi roditelji znaju koliko aeteško može biti očistiti trag masne bojice - pastele sa zida, ali pomoću krastavca ste gotovi u tren oka. Protrljajte mrlju krastavcem i gledajte kako nestaje.
13. So – Čisti sudoper. Posolite sudoper i dodajte malo sode bikarbone. Protrljajte i isperite. Sudoper je kao nov.
14. Maslinovo ulje – Preporučuje se za čišćenje nehrđajućeg čelika. Kapnite par kapljica maslinovog ulja na krpu i kružnim pokretima ispolirajte površinu. U tren oka će izgledati kao nova.
15. Paradajz – Čisti hrđu. Pomiješajte paradajz i tekućinu za pranje suđa. Prerežite paradajz napola i naspite na prerezani dio tekućinu za pranje suđa. Izribajte mjesto s hrđom.
16. Kruh - Slomljeno staklo. Ako niste sigurni jeste li pokupili s poda sve komadiće stakla, prođite po podu s debelom šnitom kruha.
17. Sirće. - Čišćenje prozora nikad nije bilo lakše. Pomiješajte vodu i sirće u razmjeri 1:1 i pošpricajte prozore. Obrišite novinskim papirom.