Skriva bezbroj čudesa

Ljudsko tijelo je izvrsno i impresivno, čak i mnogo više nego što mislite. Iako ga često smatramo slabim i lomljivim, naše tijelo skriva bezbroj čudesa o kojima ni ne razmišljamo.

Većina procesa koja se događa u nama potpuno nam je nepoznata. Donosimo vam samo sedam:

1. Vaš mozak funkcioniše na jednakoj količini energije kao i sijalica od 10 vati

Ljudski mozak koristi oko 200 kilokalorija dnevno, što je otprilike jednako količini energije od 10 vati. Mozak generira tu energiju čak i kad spavamo.

2. Svakih sedam godina svaka vaša stanica zamijenjena je novom

25,000.000 stanica u vašem tijelu je umrlo dok ste čitali ovu rečenicu. Ali, nema razloga za strah, tijelo svakog dana proizvodi 300 milijardi novih. Stanice vremenom odumiru i bivaju zamijenjene novim. To se događa toliko često da praktički svakih sedam godina imate novo tijelo. Iako je ovo tačno za većinu stanica, neke od najvažnijih stanica ( stanice kostiju, mozga i srca ) se ne obnavljaju tako često, zato budite pažljivi prema njima.

3. Nervni impuls prema i od mozga putuje brzinom od 400 km/h

Istina je da brzina nervnog impulsa varira, a najveća je oko 400 km/h. To ovisi o situaciji, koliko je zapravo u određenom trenutku brzine potrebno. Recimo, ako opečete prste, neophodna je što veća brzina informacije koja putuje do mozga kako bi mozak onda na vrijeme reagovao, odnosno kako bi povukao ruku, dalje od vatre.

4. Više je stanica u vašem tijelu nego zvijezda u galaksiji

Naše cijelo tijelo čini oko 75 biliona stanica. Svaka od tih stanica je jedan mali grad, sa hiljadama različitih skupina molekula koje vas u međusobnoj interakciji drže na životu.

Kada to usporedite sa 400 milijardi zvijezda u našoj galaksiji, vidite koliko je zapravo magično i fascinantno naše postojanje. Pa, kada se sljedeći put budete osjećali potišteno i beznačajno, sjetite se da sazdani od 75 biliona stanica, što je daleko od “beznačajnog”.

5. Postoji 160.000 kilometara krvnih žila u tijelu odraslog čovjeka

Ako to usporedimo da krvotokom djeteta, odrasla osoba ima oko 60.000 kilometara duže krvne sudove. To znači da krvnim žilama odrasle osobe možemo obmotati planetu zemlju četiri puta.

6. Stanice u vašem tijelu reaguju na vaše misli

Kineski filozof Lao Tzu, jednom je rekao: “Oprezno sa mislima, one postaju riječi, oprezno sa riječima, one postaju djela.” Vaš um je snažan stroj, i kontrolira sve funkcije u tijelu. Dobra vijest je da imate moć kontrolirati vaš um.

Prakticiranje pozitivnih misli dovodi do još pozitivnih misli, i širi poglede na sve što se događa oko nas.

Na primjer, pozitivne misli mogu ojačati naš imuno-sustav, dok ga negativne mogu oslabiti.

7. Napravljeni smo od zvjezdane prašine

Kao što je Carl Sagan znao reći: “Svi smo mi napravljeni od zvjezdanog štofa.” Zvuči kao stih iz pjesme, ali ima neke konkretne nauke toga, skoro je svaki element na zemlji formiran u srcu zvijezde.

Atomi ugljika, dušika i kisika u našem tijelu, kao i atomi svi ostalih teških elemenata su stvorene u prethodnim generacijama zvijezda prije više od 4,5 milijarde godina.

Tako da, idući put kada budete gledali u zvijezde kako trepere na noćnom nebu, sjetite se, svi smo stvoreni od zvjezdane prašine i u tom smislu – svi smo jedno!