Čudo u Njemačkoj

Njemački mediji izvještavaju o "čudu" u slučaju bolesne osmogodišnje djevojčice Antonije.

Djevojčica je oboljela od malignog tumora na mozgu, četiri puta je operirana i rak se vratio sva četiri puta. Nisu pomagali kemo i radioterapija. Posljednja nada roditeljima bio je Olaf Witt iz Heidelberga, pedijatrijski onkolog specijaliziran za tumore na mozgu.

U saradnji s Njemačkim centrom za istraživanje raka i Univerzitetskom bolnicom Heidelberg, Olaf Witt i njegove kolege mogu koristiti tehnologiju za sekvenciranje gena za dekodiranje genetičkog koda tumora u svega tri sedmice.

"U prošlosti je za ovo trebalo najmanje godinu dana po pacijentu", rekao je Witt za Bild.

Njegov tim sastoji se od 20 stručnjaka – doktora, molekularnih biologa i biokompjuterskih naučnika. Analizirali su 500 bolesnih dječaka i djevojčica.

"Kod polovice pacijenata možemo probiti kod i naći genetske promjene", objašnjava 52-godišnji doktor.

Ovi promijenjeni geni prouzrokuju podjelu ćelija, time i stvaranje tumora.

"U najviše pet posto slučajeva pronađemo odgovarajući lijek koji može spriječiti ovu povećanu podjelu ćelija", dodaje Witt.

Međutim, u slučaju Antonije desila se senzacija. Novi, još uvijek neodobreni lijek održava hrabru djevojčicu već skoro šest meseci. Samo jedna tableta dnevno.

Stoga je mala Antonia postala dio studije i prvi pacijent u Njemačkoj tretiran s naučnim aspektima i preciznom kontrolom.

"Ispitamo Antoniju svaka dva mjeseca na Magnetnoj rezonanci, a kontrola u prošli četvrtak pokazala je da na slikama nema tragove tumora."

Međutim, do trenutka kada proizvod dođe do tržište, morat će se uspješno testirati na većem broju pacijenata, što može trajati godinama.