Bistra djeca

Dosad su naučnici vjerovali da djeca počinju razumjeti riječi koje im upućuju roditelji tek oko prve godine života, no novo istraživanje pokazalo je da se to događa već u dobi od šest mjeseci.

Da bi testirali vještinu razumijevanja riječi kod grupe beba naučnici su ih snimali dok su im na monitorima računara prikazivali fotografije, izgovarajući pritom nazive prikazanih objekata.

Uočili su da su djeca u dobi između šest i devet mjeseci očima tražila automobil, nogu ili jabuku na računaru nakon što im se postavilo pitanje: "Gdje je auto?.. noga?... jabuka?"

Profesorica Elika Bergelson sa Univerziteta Duke, voditeljica novog istraživanja kazala je da bebe razumiju i više.

Pokazali su im neke slike na kojima su objekti bili povezani i neke na kojima oni nisu bili povezani.

Na jednoj su slici bile prikazane ruka i noga, a na drugoj noga i čaša s mlijekom.

Kad su izgovoreni nazivi objekata, pokazalo se da bebe više vremena provele tražeći poveznicu na fotografijama na kojima su bili nepovezivi objekti.

Naučnici su objasnili da su djeca pogledima dala do znanja da su "noga i ruka" sličniji i povezaniji objekti od "noge i čaše s mlijekom" te da se iza simpatičnog gugutanja krije bistar i oštar um.

Bergelson smatra da šestomjesečna beba razumije gotovo cijeli vokabular kojim im se roditelji obraćaju.

Roditeljima je poručila da razgovaraju sa svojom djecom jer će bebe razumjeti sve što im kažu, a u odrasloj će dobi imati bolje jezične vještine.

"Neće moći odgovoriti verbalno, ali će razumjeti, a što više shvaćaju, grade znanje za budućnost", istaknula je Bergelson.