Možda vas one natjeraju da prestanete!

Jednom kad se navučeš, prokleto je teško prestati gristi nokte. Međutim, kad se otkriju odvratne činjenice sakrivene ispod noktiju, možda to više neće biti tako teško

Stoga drugi put pomislite na 6 odvratnih činjenica o noktima – kako bi zauvijek držali nokte daleko od zubiju…

Pod noktima se sakupljaju mnoge bakterije i klice
Tijekom dana svašta nam prolazi kroz ruke. Naravno da pokupimo brojne klice i bakterije koje se fino gomilaju ispod noktiju – a koje je kratkim pranjem ruku nemoguće potpuno otkloniti. Pa onda netko zagrize nokat i sve bakterije prebaci u usta.

Griženje noktiju šteti zubima
Tko bi pomislio da grickanje može imati takve posljedice? U težim slučajevima griženje noktiju može uzrokovati lom zuba.

Griženje noktiju i škripanje zubima idu u paru
Istraživanja su pokazala da tko grize nokte, noću češće škripi zubima. Naime, griženje noktiju je nervozna reakcija koju tijelo noću često povezuje sa stiskanjem čeljusti, pa je zamijeni stiskanjem zuba.

Griženje noktiju može uzrokovati tešku upalu zubnog mesa
Donosimo jedno liječničko izvješće: nakon što je u Americi dječak došao liječniku s teškom upalom zubnog mesa, otkriven je razlog – zbog griženja su mu se komadići noktiju zabili u zubno meso pa je došlo do upale.

Griženje noktiju izaziva loš zadah
Osobe koje grizu nokte sklonije su halitozi - poznatije kao loš zadah. To se događa kad se bakterije u usnoj šupljini (koje tamo i spadaju) pomiješaju s bakterijama sa prstiju (koje ne spadaju u usnu šupljinu).

Počinje ti se gnojiti meso ispod noktiju
Tu se nema što više dodati…