Stuttgart je na prvom mjestu

Ako miran i bezbrižan život podrazumijeva šetnju pored stabala i cvijeća, pozamašnu sumu na bankovnom računu i siguran posao, onda je idealno mjesto za život Njemačka.

Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svijetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju saobraćajnu gužvu, javni prijevoz, procent zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje kao i količinu sunčeve svjetlosti koju grad dobija godišnje.
Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova svijeta su u Njemačkoj. Stuttgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minhen na petom, a Hamburg, zajedno s Grazom dijeli deveto mjesto.
Mali, ali bogati Luxembourg, domovina manje od 600.000 stanovnika ima drugi najniži nivo stresa.
Švicarski Bern je na četvrtom mjestu, francuski Bordeaux na šestom, a Edinbourgh na sedmom mjestu. Sydney u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Seattle je najmanje stresan grad u SAD-u.
Najstresniji grad je Bagdad, a poslije njega Kabul.
Tajna bezbrižnog života u Stuttgartu je jaka lokalna ekonomija (Porsche, Bosch i Mercedes-Benz), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu.
"Mnogo zelenila u Stuttgartu uveliko utječe na smanjenje stresa. Ljudi se ne osjećaju ugušenim, što smanjuje anksioznost. Osjećaj sigurnosti u gradu, kako finansijski, tako i u smislu lične sigurnosti također je veliki komfor", rekao je PR stručnjak iz Stuttgarta David Moos.
Što se tiče sigurnosti Abu Dabi, a poslije njega Osaka u Japanu najpogodniji su gradovi za život.
Iako sunčano vrijeme uveliko utječe na dobro raspoloženje, količina sunčeve svjetlosti nije mnogo doprinijela u pogledu ukupnog rangiranja "sunčanih" gradova. Damask je na prvom mjestu u ovoj kategoriji, a Bordeaux, koji se u ovoj kategoriji nalazi na 56. mjestu, najsunčaniji je grad od prvih 10.
Gradovi Sjeverne Amerike su najmanje zagađeni.
Glavni grad Kambodže Pnom Pen ima najmanju zvaničnu stopu nezaposlenosti. Luksemburg, Bordeaux i Graz su na vrhu u kategoriji gradova koji su najpovoljniji za mentalno zdravlje, a Rejkjavik je najbolji za fizičko zdravlje.
Što se tiče rasne jednakosti, prednjače američki gradovi San Francisco, Boston i Seattle.
10 najmanje stresnih gradova na svijetu:
1. Stuttgart, Njemačka
2. Luxembourg, Luxembourg
3. Hanover, Njemačka
4. Bern, Švicarska
5. Minhen, Njemačka
6. Bordeaux, Francuska
7. Edinburgh, Velika Britanija
8. Sydney, Australija
9. Graz, Austrija i Hamburg, Njemačka
10 najstresnijih gradova na svijetu:
1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Afganistan
3. Lagos, Nigerija
4. Dakar, Senegal
5. Kairo, Egipat
6. Teheran, Iran
7. Daka, Bangladeš
8. Karachi, Pakistan
9. Nju Delhi, Indija
10. Manila, Filipini