Tri savjeta

Iako su se naši godišnji gotovo u pravilu završili prije nego su zazvonila školska zvona, tek s početkom škole i mi stariji ozbiljnije se vraćamo načinu života kojim smo živjeli prije početka ljeta i ljetnih raspusta.

Sve više obaveza, započinjanje novih i nastavak ranijih projekata i zadataka, te kraći i hladniji dani podsjećaju nas na to da se približava početak nove sezone jesen-zima.

Vjerujemo da znate kako i jesen, osobito ona koja tempereturama podsjeća na ljeto, može biti podjednako čarobna, te ćemo joj uskoro posvetiti i jedan zaseban post, dok ćemo se ovaj put posvetiti kratkim i jednostavnim savjetima koji bi nam svima trebali pomoći da što jednostavnije i lakše premostimo prijelaz od godišnjih odmora ka ponovnom povratku poslovnim obavezama.

Jedan od klasičnih jutarnjih horor scenarija izgleda otprilike ovako:

budite se nakon što se alarm oglasio po treći put, zatvorenih očiju napipavate put do kuhinje i kuhate prvu jutarnju kafu, a onda odlazite pod tuš i potom sa nevjericom ustanovljavate da – nemate šta obući.

Sve se dodatno komplicira ako pored sebe spremiti morate i djecu, njihove igračke, knjige, užinu, te ih na vrijeme odvesti u vrtić ili u školu.

Preturate po ormaru dok se vaša kafa hladi, a potom se na brzinu peglate i oblačite, kafu pijete s nogu i iako se istinski trudite da na posao stignete na vrijeme – to vam nekako ne uspijeva.

Pri tom se cijeli taj ranojutarnji stres može izbjeći vrlo jednostavno i dan može započeti mnogo drugačije, što je veoma važno, jer ne kaže se uzalud da se dan po jutru poznaje.

U tome bi nam trebala pomoći tri savjeta, koji su nam, ruku na srce, svima sasvim sigurno dobro poznati, no iz nekog razlog – zaboravljamo na njih.

Zajedničko za tri stvari koje će nam pomoći da jutro i dan započnemo kako treba jeste to da im se trebamo posvetiti večer prije.

1. Tokom večeri nađite desetak minuta tokom kojih ćete sjesti i napraviti kratak pregled vaših sutrašnjih obaveza i zadataka. Uzmite papir i olovku i vaše obaveze grupišite u dvije skupine: onu koja se tiče privatnih i onu koja se tiče vaših poslovnih obaveza.

Obaveze zapišite redom kojim vam predstoje, te razmislite kako ih najjednostavnije završiti. Jedne s drugima povežite one koje su slične, poput onih koje primjerice morate završiti u istom dijelu grada. Ne zamarajte se zapisivanjem ciljeva, nego na papir stavite samo zadatke i tako izbjegnite pritisak koji sami sebi namećete time da nešto morate završiti ovako ili onako; sutradan ćete se svakako potruditi da svaku obavezu završite najbolje što možete. Ovakav će vam plan uštedjeti vrijeme i živce.

Često vrlo dobro znamo šta nas očekuje sutra, no kako je toga najčešće jako puno, često se u masi obaveza izgubimo, te bez reda i smisla trčkaramo naokolo, bez da bilo šta završavamo kako treba.

2. Večer prije razmislite šta ćete sutra ujutro doručkovati. Uz kafu, naravno.

Želite li izbjeći gladovanje do ručka, pripremite sebi lagani snack, te ga ostavite da prenoći u frižideru. Bio to sendvič, zdravi puding sa različitim sjemenkama ili jednostavno jogurt s voćem, pobrinite se da vas ujutro čeka spreman za pokret. Tako ćete izbjeći gladovanje odnosno to da u jednom trenutku pojedete bilo šta, samo kako biste utolili glad koju osjetite.

3. Prije spavanja složite odjevnu kombinaciju u kojoj ćete sutra na posao. Ako ništa drugo, barem u glavi. Ovo vrijedi podjednako za žene i muškarce i posebice onda kada vam sutra predstoji važan poslovni sastanak ili neka značajna poslovna obaveza.

Ovo je pravilo jako dobro poznato roditeljima s malom djecom, koju ujutro treba umiti, počešljati, obući, te im pripremiti sve što im je potrebno za vrtić ili školu. Jutarnje prevrtanje ormara naglavačke nikako neće doprinijeti dobrom startu u nove poslovne obaveze.

Sve što vam treba za sutra pronađite i ispeglajte, te sutra s guštom popijte kafu i djecu u školu spremite bez nervoze – s osmijehom.

Trenirate li ujutro prije posla ili stvari za trening nosite na posao, jer ćete trenirati na pauzi ili nakon kraja radnog vremena, sve što vam treba pronađite navečer.

Nemogućnost da ujutro na vrijeme pronađete sve što vam treba često će vas natjerati da trening odgodite ili u teretani ustanovite da ste zaboravili čarape, patike, ručnik.

Iskoristite ovu malu listu kao podsjetnik na to kako sebi olakšati početak novog radnog dana. I uživajte u kasnom ljetu i povratku svakodnevnim obavezama.