Bez dijete

Istraživanje koje su proveli portugalski naučnici pokazalo je da svijest o hrani prilikom konzumiranja - o okusu, mirisu i žvakanju - može utjecati na smanjen unos hrane prilikom svakog obroka.

Oni su dali i nekoliko savjeta kako da se riješite neželjenih kilograma na zdrav način, bez dijete.
1. Polako žvačite hranu
Žvakanje povećava protok krvi u stomaku i broj potrošenih kalorija dok osoba jede. Osobe koje jedu sporije i jedu manje zalogaje unesu u prosjeku 100 kalorija manje nego osobe koje "gutaju" hranu.
2. Identificirajte da li ste stvarno gladni svaki put kad vam se jede
Potrebno je razumjeti zašto osjećamo glad. Kada ste nervozni prije važnog sastanka, zapitajte se jeste li zaista gladni ili ćete obilnim obrokom zapravo nahraniti vaše živce.
3. Jedite samo kad ste gladni
Iako se neki ne bi složili, portugalski nuticionisti savjetuju da zaboravite redovna tri obroka i da jedete samo kad ste gladni.
4. Pitajte se odakle je došao obrok
Zanimajte se za sastojke hrane koju ćete pojesti, o njihovom utjecaju na vaše zdravlje, o njihom porijeklu i ispravnosti.
5. Ne nagrađujte se hranom
"Emocionalno jedenje" je klizav teren koji se može izbjeći svjesnim unosom hrane. Možda ste imali stresan dan na poslu, ali je važno da ne tražite utjehu u hrani. Radije kupite cvijeće, odite na masažu, uradite bilo šta što će vam popraviti raspoloženje, bez unosa kalorija.
6. Odvojite 30 minuta za jelo
Tijelu je potrebno 20 minuta da se osjeća sito i ako završite s obrokom u kraćem roku, vjerovatno ćete se prejesti.
7. Pijte vodu prije jela
Jedna od glavnih stvari koju mijenjamo s osjećajem gladi jeste dehidracija. Popijte čašu vode, pa ako još uvijek osjećate glad, onda jedite.