Dodatno uštedite novac

Vrijeme je ljetnih sniženja. Prije nego što krenete u potragu za novom obućom i odjećom pročitajte mudre savjete koji će vam olakšati kupovinu i dodatno uštediti novac.

1. Pospremite ormar
Prije nego što krenete u potragu za novom odjećom i obućom na sniženjima pospremite svoj ormar, jer lako je moguće da se u nekom skrivenom kutku nalaze komadi na koje ste zaboravili i za kojima biste sigurno posegnuli na aktualnim rasprodajama, piše “Zadovoljna“…
2. Napravite popis
Popis će vam pomoći da uštedite novac jer u suprotnom nećete znati šta stvarno želite. Ako mislite da pretjerujemo sjetite se samo onog istraživanja koje kaže da žene ne nose polovinu cipela koje kupe.
3. Odredite budžet
Postavite granicu koju ne smijete preći. Dignite gotovinu, a karticu ostavite kod kuće. To je jedini način da ne posegnete za iznosom iznad svog limita.
4. Isprobajte prije sniženja
Za vrijeme rasprodaja prodavnice su prepune ljudi, češće mahnitih žena nego muškaraca koje satima čekaju u redovima da isprobaju željene artikle. Čemu gubiti vrijeme na naporne redove i kabine u koje možete unijeti najviše do pet komada? Isprobati svih pet pa ići ispočetka? Ne! Isprobati sve što želite prije rasprodaje.
5. Ne čekajte zadnji čas
U prvim danima rasprodaje najbolji je ulov zagarantovan. Ne čekajte dugo jer će ono što želite vrlo vjerovatno brzo nestati iz trgovina. Zašto? Zato što i drugi vjerovatno to isto žele.
6. Imate pravo na reklamaciju
Pravo na reklamaciju imate čak i za proizvod kupljen na rasprodaji, bez obzira na to koliko vas uvjeravali u suprotno. Isključivo u slučaju kada kupite artikl s greškom na koju ste bili upozoreni i zbog kojeg je proizvod završio na sniženju, prava na reklamaciju gubite.
7. Čuvajte se izmišljenih popusta
Trgovci često preko stare cijene nalijepe novi iznos, ali po pravilima na cijenama artikla treba da se vidi ne samo stara cijena nego i procenat za koji je snižena. Na ovaj način imate uvid kolika je stvarna ušteda na sniženjima.
8. Idealno vrijeme
Većina nas u kupovinu odlazi nakon radnog vremena, zbog čega su centri pretrpani, a gužva je neizbježna. Ovi faktori utiču na naše strpljenje i spremniji smo kupiti nepotrebne proizvode. Stoga, ako imate mogućnosti, izbjegavajte kupovinu na sniženjima vikendom i kasno popodne.