Savjeti

Kako bi jačala imunitet djeca moraju doći u doticaj s mikrobima. Zato im povremeno dozvolite da se igraju u blatu i na ostalim površinama koje nisu bezprijekorno čiste.

Higijena jestevažna za naše zdravlje, ali i mikrobi su jednako važni, stoga moramo imati granicu i ne pretjerivati kada su naša djeca i njihovo okruženje u pitanju.
Želeći svojoj djeci najbolje roditelji ih drže daleko od bakterija, nesvjesni da ih pored loših udaljavaju i od dobrih bakterija što može imati itekako loš utjecaj za dječije zdravlje. Nove studije ukazuju na problem antibakterijskih sapuna ali i ostalih sredstava koje djecu čine potpuno čistim gotovo sterilnim, što naglašavaju, stručnjaci ima negativan utjecaj na dječiji imuni sistem. Previše čistoće može dovesti do pojave alergija ali i gojaznosti.
Mikrobiologinja Marie-Claire Arrieta je napisala knjigu u kojoj tvrdi kako neki mikrobi imaju itekako važnu ulogu za organizam. Bez mikroba imuni sistem se ne može boriti protiv infekcija. Oni su zaslužni da se naš sistem pripremi za borbu protiv loših bakterija i infekcija, ali i u sprječavanju mnogobrojnih bolesti.
Naravno, sve ovo ne znači da trebamo prestati prati ruke ili tuširati se.  To znači da je dobro da se vaše dijete povremeno igra u vrtu ili lokvi, te da im dozvolite igru sa životinjama. Možda je najbolja opcija da imate kućnog ljubimca.