Znate li?

Loš zadah ne mora se javiti samo ujutro, već i tokom dana.

Loš se zadah može i spriječiti, ako samo pripazimo kakva pića pijemo tokom dana. A čini se kako su upravo ovo vrste pića koje iza sebe ostavljaju najgori zadah iz usta.
Alkohol
Ljekar Gary Herskovits za BuzzFeed je izjavio kako alkohol igra vodeću ulogu u stvaranju lošeg zadaha. Alkohol nam isušuje usta, zbog čega se formira veći broj bakterija te javlja se loš zadah. A određena pića sama po sebi imaju jak miris, koji se može zadržati u ustima, zbog čega situacija bude još i gora.
Pića s mnogo šećera
Slatka pića s mnogo šećera, poput gaziranih sokova i energetskih napitaka, također mogu uzrokovati loš zadah. Herskovits je objasnio kako šećer ne samo da stvara karijes, već hrani bakterije koje uzrokuju loš zadah i on se postepeno pojačava. Ako smanjite količinu zašećerenih pića koja unosite u organizam, to će se svakako osjetiti i na vašem zadahu.
Kafa
I kafa je ta koja uzrokuje loš zadah, a do njega dolazi zato što kofein također isušuje naša usta i bakterije ondje puno lakše i brže ulaze. Također, kafa sama po sebi ima specifičan miris, koji onda samo dodatno pojačava neugodnost… Kafa uzrokuje i mrlje na zubima.
Mlijeko
Poznato je da mlijeko, ali i ostali mliječni proizvodi, uzrokuju loš zadah, a on je uzrokovan ostacima laktoze na koje se hvataju bakterije te zatim dolazi do pojave velikih količina sumporovodika u ustima, objašnjava ljekar Harold Katz.