Savjeti psihologa

Samo jedan poziv iz škole u kojem će vam saopćiti da je vaše dijete, na bilo koji način, uključeno u neki vid zlostavljanja, dovoljan je da vam naruši zdravlje. Tako je i sa cyberbullingom, rastućom pojavom novog doba.

Roditelji često mogu biti iznenađeni kada im psiholozi kažu kako njihova djeca koriste interenet na pogrešan način i time postaju cyberbully ili "siledžije na internetu", vrijeđaju drugu djecu i čine loše po sebe i svoju okolinu, prenosi Guardian.
Postoji nekoliko koraka koje predlaže doktorica Linda Papadopoulos iz udruge Internet Matters, a koji mogu pomoći roditeljima da se odbrane i pomognu svojoj djeci.
Da li je moje dijete nasilno na internetu?
Djeca su često dovoljno sposobna za korištenje aplikacija i društvenih mreža brzinom formule, no nisu dovoljno zreli da razumiju posljedice koje mogu proizvesti svojim komentarima i drugim postovima. Čak dvije trećine srednjoškolaca reklo je da im je mnogo lakše reći nešto loše preko interneta, nego u lice nekom drugom, što doprinosi razvijanju nasilništva i govora mržnje na internetu. Niko ne voli ideju da je njegovo dijete nasilnik, ali svakako morate povesti računa o tome šta objavljuju vaša djeca na interenetu i procijeniti koliko je to dobro.
Septembar - važno vrijeme u godini
Online istraživanja pokazuju da se nasilništvo i govor mržnje na internetu mnogo brže šire kada se djeca vraćaju u školu. Mnoga djeca kada krenu u školu dobijaju i svoj prvi mobitel koji im dopušta pristup internetu, stoga je veoma važno savjetovati svoju djecu u ovo vrijeme godine.
Razlikovati tradicionalno nasilništvo u školama od onog koje se dešava na interentu
Nasilništvo među djecom se promijenilo. Ono sada ne prestaje na školskim vratima, nego se nastavlja i tokom cijelog dana, na internetu pred velikom publikom. Nasilnici imaju mogućnost da na svoje žrtve utječu loše tokom cijelog dana, a internetska prostranstva dopuštaju im da pod lažnim imenima vrieđaju svoje žrtve. Stoga je vrlo važno učiti svoju djecu neposrednim kontaktima, licem u lice, da što više vremena provode u društvu, a što manje pred ekranom.
Šta da kažem svom djetetu ako vidim da zlostavlja nekog na internetu?
Svi smo radili stvari koji se kajemo i ništa nije tako crno-bijelo. Tako je i sa djecom, te je vrlo važno da oni na vrijeme razgovaraju sa nekim o onome što su zabrljali. Roditelji ne smiju reagovati ljutito ili pretjerano, kako djecu ne bi konstatno dovodili u odbrambeni položaj, nego je važno da sjedete sa svojom djecom, pokažete im razumijevanje i date im do znanja da ste spremni zajedno sa njima rještavati taj problem.
Kako spriječiti da moje dijete postane internet nasilnik?
Veoma je važno da pokažete svoj interes za njihov digitalni život i da stalno, u svom odnosu sa djetetom, napominjete osnovne vrijednosti ljudskog roda. Razgovor o tome koje aplikacije koriste i koje stranice posjećuju, te kakve stvari postavljaju na društvenim mrežama uvijek su korisni. Objasnite im da je važno da, prije nego nešto kažu na internetu, moraju dobro razmisliti i biti sigurni u ispravnost stvojuh postupaka. Također i to da budu sigurn da stvari kojima nekog kritikuju na interenetu smiju iznijeti toj osobi u lice.
Potaknite ih da društvene mreže koriste na pozitivne načine
Objasniti djeci da ono što je njima smiješno nije uvijek dobro dijeliti putem društvenih mreža, te da to često može biti napad na nečiju ličnost. Pitajte ih kako bi se oni osjećali da to neko njima čini, a zatim im objasnite da je važno zadržati manire na internetu kao i za stolom za ručanje u školi.
Čulo vida i sluha mogu promijeniti ponašanje vaše djece
Vaše dijete možda vidi ili čuje stvari koje utječu na njegovu promjenu ponašanja. Da li na tv-u, društvenim mrežama ili u školi, svejedno je. To dovodi do promjena u njegovom ponašanju koje mogu uključivati rasizam, homofobiju, loši stavovi prema ljudima sa invaliditetom, seksizam, transfobiju. Sve to je važno spriječiti u startu i djeci predstaviti život onakvim kakav jeste.
Kome da se obratim ako je moje dijete nekog napalo na interenetu?
Pričajte sa prijateljima i porodicom, možda je neko od njih imao slična iskustva. Nemojte se plašiti da pričate i sa nastavnicima svoje djece, kako biste poslali jasnu poruku svom djetetu kakav utjecaj takvo ponašanje može imati i po njih i po djecu koja su njihove žrtve.