Nauka

Mobitele dodirujemo i do 150 puta dnevno, kažu naučnici. Kako i koliko često trebamo čistiti određene stvari i aparate?

 Daily Mail zna odgovor. 
Telefoni
Američki naučnici otkrili su 7000 vrsta bakterija na uzorku od 51 mobitela. Iako je većina tih bakterija bezopasna - neke nisu. Zato je dobro svaki dan očistiti mobitelantibakterijskim maramicama. Ako ne svaki dan, onda što češće.
Posteljina
Na posteljini svakodnevno ostavljamo milione stanica kože i velike količine znoja, a i jedno i drugo privlači grinje. Iako bezopasne, one proizvode izmet koji sadrži alergene koji mogu izazvati svrbež očiju, rinitis i astmu. Zabrinjavajući je podatak jedna od deset osoba pere plahte svake četiri sedmice, a više od trećine čeka 14 dana. Međutim, posteljinu bi trebali prati jednom sedmično na najmanje 60 stepeni kako bi se uništile bakterije.
Jastuci
Liječnici su utvrdili da do trećine jastuka može biti sastavljeno od mrtvih stanica kože, grinja, njihovog izmeta... Zato perite jastuk svaka tri mjeseca. Mnogi se mogu strojno prati, a pranje na 60 stepeni ubija bakterije.
Kreveti (madraci) 
Vaš madrac trebali bi prozračiti svakih šest mjeseci, a mrlje uklonite brisanjem površine mokrom krpom. Nakon čišćenja madrac okrenite.
Traper
Pranje farmerica svakih pet nošenja čuva njihovu boju i vlakna. Češćim pranjem brzo će se uništiti. Također, traperice mrze vrućinu jer visoke temperature uništavaju njihova vlakna pa ih nemojte prati na visokim temperaturama nego u hladnoj vodi.
Grudnjaci
Grudnjak nosimo na dijelu tijela koji je često znojan. U slučaju grudnjaka izbjegavajte strojno pranje koje mu uništava elastičnost i skraćuje 'život'. Perite ih ručno nakon dva nošenja i ne sušite na radijatoru.
Pidžame
Nakon sedam dana. Važno je da u krevetu budete svježi i čisti.
Psi
Kupanje psa korisno je i za vas. Oni kupe crve, krpelje i grinje koje kod ljudi mogu uzrokovati osip. Vaše pse kupajte svaka dva mjeseca.
Kuhinjske krpe
Perite nakon svake upotrebe i to na 60 stepeni kako bi uništili bakterije. Nakon pranja peglajte ih, također na visokim temperaturama.
Novčanici
Čistite ih svake sedmice. Možete ih obrisati s maramicama za dezinfekciju ili, ako je dopušteno, strojno ih oprati.
Ručne torbe
Svake sedmice. Posebno pazite na ručke i dno vaše torbe jer ih svugdje nosite sa sobom i ostavljate na raznim površinama. Kao i vaš novčanik, i torbu jednom tjedno obrišiteantibakterijskim maramicama.