Koristi se i kao prirodni antidepresiv

Bilo da je u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, kantarion je djelotvoran kod brojnih bolesti. U narodu je posebno cijenjeno ulje za liječenje posjekotina, opekotina, hemoroida i ubrzavanje zarastanja rana.

Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se povrijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom.
Izuzetno je djelotvorno i za jačanje kose, kao i za oporavak vlasi oštećenih farbanjem. Efekat neće izostati ako u nekoliko navrata, pola sata do sat prije pranja, vlasište namažete ovim uljem i ostavite da odstoji.
Kao lijek, kantarion se pokazao izuzetno efikasnim u terapiji brojnih psihičkih oboljenja, od depresije do trauma. Najčešće se koristi kao prirodni antidepresiv, sa značajno manje neželjenih dejstava u poređenju sa drugim preparatima koji stižu iz farmaceutske industrije.
Napravite sami kantarionovo ulje
Svježe ubrane cvjetove i pupoljke ostavite nekoliko sati ili preko noći složene na čistoj tkanini, da iz njih iziđu sitni insekti i da biljka malo uvene.
Potom njima napunite čitavu teglu (bilo koje veličine) i zalijte do vrha hladno cijeđenim maslinovim uljem. Teglicu zatvorite gazom i gumicom i ostavite na sunčanom mjestu 40 dana.
Možete je svaki dan zatvoriti poklopcem pa protresti, ali i ne morate, važno je da su cvjetovi potopljeni u ulju, prenosi Ljepotaizdravlje.
Nakon 40 dana procijedite ulje kroz cjediljku pa kroz gazu i stisnite cvjetiće da ulje iscijedite iz njih. Prelijte u čistu i po mogućnosti tamnu bočicu i ostavite na tamnom mjestu.