Signali mišićima

Mozak je i dalje velika nepoznanica. Spavanje je jedno od stanja koje im zadaje najveće probleme. Odgovaramo na pitanja zašto se tijekom sna trzamo, mičemo oči...

Proces tranzicije iz jave u sna vrlo je sličan procesu koji se s tijelom događa na samrti. Mozak ta dva procesa nekad ne može razlikovati, pa šalje signale mišićima da se trzaju, kako bi znao jesmo li zaspali samo za tu noć ili za vječnost. Događa se vrlo često i gotovo svima, piše 24sata.
Škrgutanje zubima
Vjerojatno najneugodniji noćni zvuk za one koji spavaju s osobama pod stresom ili strašnom anksioznošću je zvuk bruksizma. Bruksizam, odnosno škrgutanje zubima, obično je prolazan problem koji se povremeno javlja kod nekih ljudi. Ukoliko osoba duži period škrguće zubima, to može dovesti do oštećenja žvačnog sustava zubi.
Noćno pričanje
Neki ljudi toliko pričaju, da to rade i noću. Naravno, to se ne događa zbog njihova duga jezika, već zbog neblokiranog centra za govor tijekom sna. To se najčešće događa kad iz jedne faze sna prelazimo u drugu, pa mozak ne blokira govor na vrijeme, kako je to inače slučaj. No pričanje je moguće i kada je osoba u polusnu. Možete ju svašta pitati i voditi razgovor, a da ona, kad se jednom potpuno probudi, uopće nema sjećanje o tom razgovoru.
Seksualno uzbuđenje
Kad se muškarcima krv zasiti kisikom, dobiju erekciju. To se često događa tijekom sna, zbog čega su česte "usnule" erekcije. Seksualno je uzbuđenje tijekom sna potpuno normalno i kod žena. Vjerni erotski snovi žene često mogu uzbuditi, a tome je u većini slučajeva uzrok lučenje hormona.